Vzpierači z Krásna súťažia už vyše 40 rokov a úspechy stále pretrvávajú

Klub vzpierania v Krásne nad Kysucou vznikol už v roku 1976. Založili ho bratia Anton a Jaroslav Šustekovci. Bratom od samého začiatku rezonovali silní chlapi a rozhodli sa založiť klub silových trojbojárov. Neskôr sa dali na dráhu vzpierania.

Oddiel vzpierania TJ Tatran dosiahol za viac než štyri desaťročia veľa úspechov, a to už za éry bratov Šustekovcov. Vychoval veľa slovenských reprezentantov, napríklad Miroslava Brodu, Jána a Vasila Labákovcov, Petra Bakalu, Petra Poláčka, Vladimíra Macuru a veľa ďalších. Za Slovensko súťažili na majstrovstvách Československej republiky i Slovenskej republiky, na majstrovstvách Európy a majstrovstvách sveta, na ktorých dosahovali dobré umiestnenia, dokonca aj v najlepšej desiatke. Medzi najúspešnejšími reprezentantmi z Krásna sú aj Matej Poštek, Samuel Paulus, Patrik Broda či Matej Poláček.

„Klub som prebral pred 18 rokmi a začiatky boli veru ťažké. Dlhé roky sme to ťahali starší borci a pomaličky sme sa začali venovať mládeži,“ zaspomínal si už dlhoročný vedúci klubu Miroslav Škrobian, ktorý ho prebral ako tréner funkcionár práve po končiacich zakladateľoch. Pri bratoch Šustekovcoch vyrastal ako pretekár a aktívne sa zapájal do súťaží.

„Postupne sme sa rozbehli a prišli aj prvé úspechy. Od tej chvíle sme sa vypracovali na najlepší klub na Slovensku. Dvakrát sme získali hetrik mládeže, čiže mladších a starších žiakov aj dorastu. V extralige mužov sme od roku 2013 a končíme v nej na medailových miestach. Vyhrali sme veľa turnajov doma i v zahraničí, taktiež majstrovstvá Slovenska jednotlivcov. Čerešničkou na torte je prvá medaila z ME do 15 rokov z roku 2019, keď Vladimír Macura obsadil druhé miesto v trhu (122 kg). Už v 15 rokoch zdvihol nad hlavu 150 kíl v nadhode a 125 kíl v technickom trhu.“

Vzpieranie je rýchlostný silový šport a je súčasťou prípravy aj športovcov z iných odvetví. „Trénoval som aj hokejistov a karatistov v objemovej príprave. Veľmi im to pomohlo na kondičke. Chlapci sa uchytili v extraligových kluboch a reprezentovali aj Slovensko. Som vďačný za takúto skúsenosť,“ povedal Škrobian, ktorý sa aktívne venuje vzpieraniu takmer štyridsať rokov, už od svojich jedenástich rokov.

Talentov je klube viac, je to však dlhodobá práca. Predsa len, každý pretekár vyniká v niečom inom. Je to veľká obeta pre samotného pretekára, ale aj pre trénera. Škrobian popísal, s čím všetkým sa ako tréner musí vysporiadať.

„Naše začiatky s mladými vzpieračmi boli ťažké. Šírili sa reči, že nevyrastú a že je to škodlivé na chrbticu. Každý šport si odnáša svoju daň, ale toto nie je pravda. Chlapci vyrástli a sú z nich poriadni chlapi. Postupne aj rodičia zmenili názor a momentálne máme v klube veľa vzpieračov a vzpieračiek. Jediný náš problém je malá kapacita našej haly pri takom veľkom počte vzpieračov. Niekedy je na tréningu až 20 pretekárov a to už je masaker.“

Mimoriadne úspešný bol pre Krásno najmä rok 2019, keď zaznamenalo aj spomínanú prvú medailu z európskeho šampionátu. Okrem toho dosiahlo hetrik prvenstiev v mládežníckych súťažiach, vyhralo druhú ligu mužov, skončilo druhé v extralige mužov a viacerí členovia klubu sa stali majstrami Slovenska. Na majstrovstvách Európy a sveta sa umiestnili v prvej desiatke. Vyhrali takmer všetko, čo sa dalo. Podľa Škrobiana im to možno aj trochu uškodilo.

„Mrzí ma, že v extralige mužov sa nám nepodarilo vyhrať, aj keď sme mali k tomu tak blízko. V každom športe sa robia špinavé hry a vzpieranie nie je výnimkou. Momentálne sme však najlepší klub na Slovensku.“

Krásno ma dlhodobú tradíciu vzpierania, ktorá pravidelne prináša dobré výsledky. „Na turnajoch V4 nás každý rok reprezentuje šesť chlapcov. Základňu máme pestrú, každý pretekár alebo pretekárka si nájde svoje miesto v reprezentácii. Na medailu z ME sme čakali dlho, ale ako sa hovorí: ´kto si počká, ten sa dočká´. V roku 2019 to prišlo vďaka Macurovi,“ pokračoval Škrobian.

Aj v roku 2020 malo Krásno veľkú šancu zabojovať o prvé miesto na ME do 15 rokov, no pre koronavírus sa všetky šampionáty zrušili. „Na začiatku roka sme sa rozbehli a išli sme si za svojím cieľom, ale v marci prišla koronakríza a vzpieranie sme museli na tri mesiace prerušiť. Ťažko sa nám rozbiehalo, ale chlapci vytvorili dobrú partiu. Začali sme od začiatku trénovať a prišli aj prvé úspechy z medzinárodných súťaží. Po úvodných kolách žiackych líg Krásno figurovalo na prvých miestach,“ opísal Škrobian, ako pandémia ovplyvnila chod klubu a ako odštartoval novú sezónu. Vzpieračov však v Krásne neubudlo, práve naopak.

„Po prázdninách sa zase prihlásilo viac pretekárov na vzpieranie. Problémom je to, že máme malé priestory. Každý rok staviame až po dve družstvá a mohli by sme aj po tri, ale nedá sa to zvládnuť. Som rád za každého nového pretekára, ktorý príde do nášho kolektívu. Chcem sa všetkým poďakovať za skvelú reprezentáciu. Aj tým, ktorí pri nás stoja a pomáhajú nám. Patrí im veľké ďakujem za všetko.“

Financovanie klubu zastrešuje mesto Krásno nad Kysucou, ale pomáhajú aj sponzori. „Chcem sa mestu poďakovať za veľkú podporu a rozvoj vzpierania. Nesmiem zabudnúť ani na sponzorov, ktorí nás podporujú v tom, čo robíme najlepšie. Vždy sa nájde niekto, kto nám podá pomocnú ruku, za čo sme všetci srdečne vďační,“ dodal Miroslav Škrobian, vedúci klubu, ktorý na budúci rok oslávi 45. výročie založenia.

Galéria k článku