Investičné akcie pokračujú aj v zložitom období

S príchodom pandémie Covid - 19 a nastávajúcej ekonomickej krízy sa zmenili zo dňa na deň viaceré plánované mestské akcie, ktoré boli pripravené pre našich obyvateľov.

Pri príležitosti oslobodenia nášho mesta mali byť po prvýkrát zorganizované ukážky bojov z 2. sv. vojny medzi nemeckými vojakmi a sovietskou armádou. A pri príležitosti 75. výročia oslobodenia našej vlasti boli naplánované na 1. mája majstrovstvá silových zložiek, ktoré by boli veľkou raritou. Svojou náročnosťou by určite zaujali množstvo divákov  zo širokého okolia nielen z Krásna.

Žiaľ, tieto podujatia vzhľadom k zákazu zhromažďovania sa, sme nemohli uskutočniť. Ale snahou je aj napriek zníženiu príjmov z podielových daní, uskutočniť aspoň niektoré rozvojové projekty. Preto využívame opäť eurofondy, kde sme zahájili projekt „Priblížme sa k spoločnému prírodnému a kultúrnemu dedičstvu“ v rámci cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika. Projekt sa zaoberá rekonštrukciou bunkrov pri cyklotrase, ktoré si návštevníci určite všimli, pretože v týchto dňoch je cyklotrasa mimoriadne vyhľadávaná ľuďmi, ktorí potrebujú vyjsť von spomedzi “štyroch stien“ svojich bytov.

„Dúfam, že po dokončení týchto prác zaujmeme mladších návštevníkov, ale chceme pripomenúť i tým starším hrôzy vojny, ktoré sa udiali na našom území a vystrihať ich pred hrozbou a podporou rôznych skupín, ktorá by mohla viesť k vojnovému konfliktu“, uviedol primátor Jozef Grapa.

V rámci spomínaného projektu si o chvíľu obyvatelia všimnú i stavbu dlhoočakávanej vyhliadkovej veže, ktorá sa úspešne dvíha zo zeme. Vo výhľade jej zatiaľ prekážajú iba stromy, aby bolo vidieť nadzemné betónové podlažia, ktoré sa v týchto dňoch dokončujú a v najbližších dňoch sa začne aj s realizáciou drevenej nadstavby.

„Veríme, že tento objekt priláka krásňanov a návštevníkov mesta na pešiu turistiku. Za odmenu sa im naskytnú krásne výhľady na naše mesto,“ dodal primátor.

Mesto Krásno nad Kysucou naďalej pokračuje v asfaltovaní miestnych komunikácii, kde je už dokončená kanalizácia s prípojkami.

"Veľa miest a obcí pri poklese príjmov nemá financie ani na základný chod mesta. Zdá sa, že nášho mesta sa akoby znížený príjem netýkal. Opak je však pravou a mesto muselo urobiť množstvo úsporných opatrení - od znižovania miezd zamestnancov po zastavenie niektorých ďalších investičných akcií. Chýbajúce financie nahrádzame rôznymi inými rozpočtovými príjmami, či už z Európskej únie alebo dotačnými zmluvami z jednotlivých ministerstiev a vlády SR", dodal primátor.

Spoločne bez hraníc

Galéria k článku