Morena, do vody hodená

Morena, niekde nazývaná Šmertka, Kyseľ, či Muriena. Obdobie vynášania Moreny pripadá na dva týždne pred Veľkonočnou nedeľou – Smrtnou nedeľou.

Od stredoveku sa tradične schádzali mladé dievčatá, ktoré pripravovali slamenú figurínu z dvoch prekrížených palíc a obliekli ju do kroja. Takto oblečená Morena sa potom za spevu miestnych dievčat niesla k potoku. Aj piesne mali svoju očistnú symboliku a patrili k tradičným rituálom vyháňania zimy. Na brehu potoka potom Morenu vyzliekli, zapálili a hodili do vody.

A tak tomu bolo aj v nedeľu 26. marca 2023. V priestoroch Kultúrneho domu v Krásne nad Kysucou sa najskôr konala prednáška o tom, kto bola Morena a prečo sa tento zvyk vykonával. Prednášku viedla Zuzana Zuzčáková Gacíková, vedúca Detského folklórneho súboru Drevárik, spolu s členmi detského súboru. Deti poobliekané do krojov, dokonale dopĺňali celkovú atmosféru podujatia. Po prednáške nasledovala samotná výroba Moreny. S nadšením asistovali, ba dokonca namaľovali tvár Moreny. Takto krásne vyrobenú z palíc, slamy a plachty, oblečenú do kroja a vymaľovanú, ju išli v spoločnom spievajúcom sprievode odniesť k brehu rieky Kysuca. Morena sa podpálila a za pokriku „Morena do vody, do mora“ v plameňom odplávala.

Ďakujeme všetkým zúčastneným, ktorí sa stali súčasťou tohto starého, takmer zabudnutého zvyku. Avšak môžeme vidieť, že sa opäť prebúdza a vykonáva aj v okolitých dedinách a mestách. Nedajme zabudnúť na naše zvyky a tradície, ktoré tu zanechali naši predkovia a ktoré mali pre nich taký obrovský význam.

Galéria k článku