Hasiči úspešne zvalili máj

logá projektuĽudové tradície v Krásne nad Kysucou stále žijú. Ani rýchly rozvoj nášho mesta nemôže ovplyvniť, aby sme zabudli na zvyky našich rodičov a prarodičov.

Vedeniu mestskej radnice záleží na uchovávaní zvykov a tradícii a pri každej príležitosti ich prezentuje mladšej generácii. Tak tomu bolo aj v piatok 27. mája 2022, kedy sa na námestí okrem Váľania mája zorganizovala i Májová veselica. V programe vystúpili nielen súbory z Kysúc, ale i z partnerského mesta Frenštátu pod Radhoštěm, valašský súbor Sedmikvítek. Všetci prítomní sa zhodli, že nádherný moravský folklór, spev a hra na hudobných nástrojoch boli na profesionálnej úrovni.

„Takýchto podujatí je málo a pri prvej príležitosti sa snažíme zorganizovať podujatie na vysokej úrovni. Niekedy s partnermi z Poľska, tento rok s priateľmi a partnermi z Českej republiky. Ďakujem viceprimátorovi Jiřímu Unruhovi a jeho manželke, že prijali naše pozvanie a prišli spoločne s valašským súborom Sedmikvítkom vystupovať do nášho mesta. V rámci projektu Odkrývanie a ochrana spoločného dedičstva, operačný program Interreg V-A SK- CZ, sme kultúrnu akciu rozšírili o rezbárske sympózium, v ktorom umeleckí majstri rezbári vyrezali tri sochy. Jedna z nich, kvet sedmikvítek, bude umiestnená vo Frenštáte pod Radhoštěm a dve budú situované v parku pred Mestským úradom v Krásne nad Kysucou. Drevorubač bol vytesaný podľa predlohy akademického sochára Ihriského, rodáka z Krásna. Socha symbolizuje príchod prvých ľudí do mesta, ktorí museli klčovať pôdu na svoju obživu. Druhá socha znázorňuje ženu s dieťaťom v náručí, spolu predstavujú prvú krásňanskú rodinu, ktorá sa tu usadila. Autorom umeleckých diel je rodák z Krásna nad Kysucou Michal Kopásek “, vysvetľuje primátor mesta Jozef Grapa.

Máj netradične tradične zvalili hasiči DHZ Krásno nad Kysucou. V programe sa predstavila i folklórna skupina Vrabčiar, či Kysucká muzička. Do tanca na Májovej veselici hrala a spievala kapela Rock Band. Sochy budú okoloidúcim pripomínať naše kultúrne bohatstvo a uchovávať spomienky na našich predkov, ktorí sa tu usadili. Dúfame, že stáročia uchovávané tradície a zvyky bude naša generácia ich pokračovateľom.

Galéria k článku