Stavanie mája 2021

S príchodom mája, mesiaca lásky, prichádza k nám aj dávny zvyk stavania májov, ktoré sú symbolom príchodu jari, obnovujúcej sa prírody a lásky.

Na Slovensku máje stavajú ako okresané stromy mládenci pred 1. májom pred tie domy, kde je súca dievka na vydaj. Inokedy sa stavia len jeden ústredný máj pre obec alebo mesto.

Pandémia do veľkej miery zmenila všetky naše zvyklosti, kultúrne, či športové podujatia. Kým donedávna ľudia na prvého mája vychádzali do ulíc na oslavy Majálesov, dnes je tomu inak.

Vďaka uvoľneniu pravidiel, sa v piatok 30. apríla 2021 uskutočnilo stavanie mája pred budovou mestského úradu. Postavili ho obetaví členovia DHZ Krásno nad Kysucou spolu s primátorom mesta Ing. Jozefom Grapom.

Máje sa rozlične ozdobovali, najmä pestrými stužkami, farebnými papiermi a podobne Niekoľko metrov vysoký máj je ozdobený v mestskej trikolóre a patrí všetkým slobodným dievčatám v našom meste. Hudobným doprovodom sprevádzala folklórna skupina Vrabčiar.

Prvomájová noc má svoju moc, spája sa s ňou množstvo povier a symbolík:

Rosa ako liek

Špeciálne účinky sa pripisovali májovej rose a dažďu. Na celom Slovensku bola prvomájová rosa považovaná za skvelý liek a preventívny prostriedok proti rôznorodým bolestiam. Ľudia si ňou často umývali oči alebo ju používali pri ťažkostiach s pokožkou. Májový dážď používali dievčatá ako kozmetický prostriedok. Nechali si ho voľne padať na rozpustené vlasy. Očakávali, že ich vlasy budú po absolvovaní takejto kúry husté, dlhé a zdravé.

Bozk pod rozkvitnutou čerešňou

Bozkávanie sa pod rozkvitnutou čerešňou na 1. mája. Keďže ide o magický strom, tak ich láska by mala vydržať večne. Tento krásny zvyk, bozk pod čerešňou by malo zaručiť, že bude žena milovaná.

Noc čarodejníc

Prvá májová noc z 30. apríla na 1. mája je spájaná i s mocou temných bytostí. Počas tejto noci sa stretali všetky čarodejnice a strigy z okolia na tmavých miestach, aby si dohodli stratégiu, ako zničia čo najviac miest v dedine.

Májové pranostiky:
• Chladný máj - pre ovocie raj.
• Keď v máji neprší, jún sucho dovŕši.
• Kto sa v máji potí na poli a modlí v komore, hladom neumre.
• Máj, chleba daj!
• Májové blato - pre hospodára zlato.
• Studený marec, mokrý máj - bude humno ako raj.
• V máji chladno - bude vína na dno.

Galéria k článku