Mesiac Slovenskej kultúry v Poľsku

Mesto Krásno nad Kysucou v poslednom období svojimi aktivitami presiahlo región Kysúc a dokonca i hranice Slovenskej republiky. Prijali sme ponuku Slovenského inštitútu vo Varšave a prezentovali sme naše mesto u severného suseda.

Vzhľadom k tejto jedinečnej možnosti sa rozhodol primátor mesta Jozef Grapa prezentovať v Poľskej republike nielen mesto Krásno nad Kysucou, ale aj celý kysucký región. Preto sme v rámci spolupráce prizvali i riaditeľa OOCR JUDr. PhDr. Mateja Šimáška PhD., aby sme ukázali Kysuce ako celok s dominanciou mesta Krásno nad Kysucou.

Slovenský inštitút sídli v srdci Varšavy v centre mesta. Pri hlavných turistických trasách bola odprezentovaná oblasť aktivít Kysúc ale aj umelcov, ktorí reprezentovali náš kraj.

Obohatením bolo rokovanie primátora Ing. Jozefa Grapu na ambasáde SR, kde ho prijal veľvyslanec Andrej Droba. Predmetom boli spoločné témy ako je diaľničné prepojenie D3 s Poľskou republikou, možnosti budúcej spolupráce a rozvoja turistiky, návštevnosť poľských turistov na Kysuciach, investičné aktivity a iné témy, ktoré môžu prispieť k rozvoju nášho mesta ale i celých Kysúc.

Vyslovujem veľké ďakujem riaditeľovi Slovenského inštitútu vo Varšave JUDr. Adriánovi Kromkovi, veľvyslancovi SR Andrejovi Drobovi a zamestnancom Slovenského inštitútu, ktorí prišli osobne podporiť toto podujatie. Ďakujem i našim umelcom, riaditeľovi Kysuckej galérie v Oščadnici Mgr.et Mgr. art. Vladislavovi Zabelovi,  Jozefovi Mundierovi, riaditeľovi OOCR JUDr. PhDr. Matejovi Šimáškovi PhD., starostom z Kysúc PaedDr. Jozefovi Cechovi, Mgr. Antonovi Varechovi a Mgr. Milade Chlastákovej, ktorí sa zúčastnili na spomínanom podujatí “, uviedol primátor Jozef Grapa.

O význame tohto podujatia svedčí aj fakt, že ho osobne otvoril veľvyslanec SR Andrej Droba, ktorý si počas nabitého pracovného programu našiel priestor, aby sa mohol s našimi starostami, umelcami a predstaviteľmi cestovného ruchu porozprávať.

Milo ma prekvapil a touto cestou ďakujem starostovi Sebastian Nowaczkiewicz zo samosprávy Gmina Nowiny, ktorý meral cestu viac ako 250km aby prišiel na toto podujatia spolu s folklórnym súborom. Týmto gestom zdôraznil dimenziu tohto podujatia a podnietil ďalšiu spoluprácu, ktorú Krásno nad Kysucou a Gmina Nowiny už začali rozvíjať“, dodal Jozef Grapa.

Galéria k článku