Máj, máj, máj zelený, na konci mesiaca je už zvalený

Na konci mesiaca máj zvyklo byť veselo. Muzikanti a mládenci prichádzali do dvorov, kde bol postavený máj, hrali a spievali. Za jeho zváľanie obdarovali dievky mládencov peniazmi a matky ich núkali pálenkou alebo koláčmi.

V piatok 28. mája 2021 sme sa spoločne zišli na námestí pred Mestským úradom v Krásne nad Kysucou na tradičnom "Váľaní mája". Máj každoročne váľajú členovia DHZ Krásno nad Kysucou spolu s primátorom mesta. Tento rok zvládli túto nie jednoduchú úlohu zodpovedne a veľmi rýchlo. Za ich výkon im bola symbolicky odovzdaná z rúk primátora Jozefa Grapu odmena, fľaša pálenky.

„Po dvoch rokoch som si opäť mohol obliecť tento ľudový kroj. Verím, že Váľanie mája signalizuje lepšie časy pre kultúrne akcie, lebo tradície sú ako stromy späté s koreňmi zeme“, povedal primátor.

Ku spríjemneniu piatkovej atmosféry prispela spevom i domáca folklórna skupina Vrabčiar.

Prítomní občania si mohli symbolicky pripiť, s hygienickým balením pálenky, na úspešné zvalenie mája a deti dostali sladkú maškrtu.

Mesiac máj bol výdatný na chladné počasie a zrážky, preto veríme, že sa aspoň jedna pranostika vyplní a padne na úrodnú pôdu.

Galéria k článku