V Krásne vystavuje Slovenský Picasso Vincent Hložník

V piatok 28. februára 2020 sme stáli zoči-voči umeleckému svedectvu, ktoré minulo storočnicu.

V Hüblovej sieni sa uskutočnila slávnostná vernisáž k Hložníkovej výstave, ktorá niesla názov Storočnica dvoch osobností. Výstava je zároveň poďakovaním duchovnému otcovi Mons. Ľudovítovi Balážimu, ktorý v meste Krásno nad Kysucou pôsobil 33 rokov. Pri tejto príležitosti nádherného jubilea, ako i nedožitých 100 rokov sochára a maliara Vincenta Hložníka sa mesto Krásno nad Kysucou spolu s Kysuckou galériou a rodákom Mons. Rudolfom Maslákom rozhodlo uskutočniť vernisáž týchto významných diel.

„Nádherné diela Vincenta Hložníka nemusia byť vystavované len v Bratislave, ale aj naše malé mesto raz za čas môže ponúknuť Kysučanom a návštevníkom Krásna niečo veľkolepé, o to príjemnejšie, keď je to formou poďakovania dvom velikánom Vincentovi Hložníkovi a jeho priateľovi Mons. Ľudovítovi Balážimu, ktorý počas normalizácie v 70 rokoch minulého storočia dokázal postaviť kostol s takýmito vzácnymi vitrážami", povedal primátor Jozef Grapa.

Vincent Hložník bol predstaviteľ expresionizmu. Patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenského výtvarného umenia, generácie umelcov druhej svetovej vojny a mladej avantgardy. Ilustroval vyše sto diel svetovej i národnej literatúry.

"Vincent Hložník bol rodák z nášho kraja, zo Svederníka, a jeho výtvarné umenie sa nám stále prihovára, hoci už nie je medzi nami. A nielen prostredníctvom obrazov, ale aj vitráží vo viacerých kostoloch. Jeho stopy nájdete v Tatrách či na Kysuciach. V Krásne nad Kysucou si pripomenuli Hložníkove dielo vďaka záchrane unikátnych návrhov na vitráže z kostola v Zborove nad Bystricou.
K Vincentovi Hložníkovi som mal vždy úctu, a preto som hrdý, že sme mu počas môjho pôsobenia v pozícii župana vytvorili aj v Žiline dôstojné výstavné priestory v podkroví Považskej galérie umenia. Obrazy majstra európskeho formátu sa tak prihovárajú Žilinčanom i návštevníkom tohto mesta každý deň", uviedol Juraj Blanár.

V galérii si môžete pozrieť významné diela z cyklov Krížová cesta, Pocta ducha svätého v cirkvi a Vzkriesenie. Tieto diela boli vystavené aj v kostole Klarisiek v Bratislave, kde sa stretli s veľkým záujmom verejnosti, odkiaľ diela putovali priamo do nášho mesta.

Výstavu si môžete pozrieť v kultúrnom dome až do odvolania, počas pracovných dní v čase od 10:00 do 18:00 hod.​

Poďakovanie patrí kurátorke výstavy Mgr. Zuzane Sýkorovej, pani Ing. Anne Lenkovej, ktorá zreštaurovala Hložníkové diela, všetkým hosťom a starostom, ktorí prijali naše pozvanie a Naďke Podmanickej, ktorá zahrala a zaspievala skvosty duchovných piesní.

Zo srdca si prajeme, aby nás hmotné i nehmotné diela Vincenta Hložníka a Mons. Ľudovíta Balážiho povzbudzovali svojím varujúcim svedectvom v našom nikdy nekončiacom úsilí o skutočné ľudské hodnoty a porozumenie.

 

Autor fotografií: Eduard Koprna

Galéria k článku