Klub vojenskej histórie Červená hviezda porazila nepriateľov

Priblížme sa k spoločnému prírodnému a kultúrnemu dedičstvu

Mesto Krásno nad Kysucou v spolupráci s obcou Metylovice /CZ/ zorganizovali v rámci projektu „ Priblížme sa k spoločnému prírodnému a kultúrnemu dedičstvu“ ukážky historických bojov z 2. svetovej vojny, ktoré predviedol Klub vojenskej histórie Červená hviezda z Nového Mesta nad Váhom.

V sobotu 29. augusta 2020 pri príležitosti 76. výročia SNP sa uskutočnil pietny akt kladenia vencov za účasti primátora mesta Jozefa Grapu a místostarostu Jána Koloničného z partnerskej obce Metylovice pri pamätnej tabuli kpt. Karola Pagáča.

„Dnes tu stojíme, aby sme si pripomenuli 76. výročie SNP, ktoré bude navždy zapísane v dejinách Slovenského národa. Práve v týchto dňoch si vo všetkých regiónoch pripomíname slávnostné výročie týchto udalostí. Mnohí pamätníci sú dôkazom, že v tomto boji sa prejavila hrdosť národa a odhodlanie ubrániť si slobodu a právo na život. Stali sme sa súčasťou európskeho celku, pretože sloboda, demokracia a spravodlivosť sú našimi hodnotami. Jedným z najzákladnejších práv človeka je právo byť slobodným. Jednou z najtragickejších súčastí histórie ľudstva sú udalosti, kedy človek musí brániť slobodu a spravodlivosť so zbraňou v ruke.

Preto tu pokorne skladám veniec pri pamätnej tabuli kpt. Karola Pagáča, nášho rodáka a padlého hrdinu, ktorý narukoval do slovenskej armády a nasadili ho na ruský front, kde spoznal všetky hrôzy vojny, likvidáciu nepohodlných osôb pre nacistickú ideológiu.

SNP je smutným, no zároveň šťastným príbehom odvážnych Slovákov, ktorí obetovali svoj život za slobodu nášho národa, za čo im vyslovujem veľkú vďaku, česť a úctu. Sme pyšní na všetkých padlých hrdinov a na meno kpt. Karola Pagáča ktoré je zvečnené na pamätnej tabuli v našom meste Krásno nad Kysucou“, povedal v príhovore primátor mesta.

Dôstojnosť a výnimočnosť, aj taký bol záver spomienkovej slávnosti, na ktorej zazneli čestné salvy v podaní Červenej armády. Vojaci boli oblečení v dobových uniformách s historickou výzbrojou a výstrely slúžili ako poďakovanie všetkým padlým hrdinom.

Neskôr sa účastníci a návštevníci presunuli na lúku Sihôtka, kde prebiehali ukážky bojov z 2. svetovej vojny. Bojová lúka bola zamínovaná granátmi a tak sme s napätím sledovali kto vyhrá túto bitku. Najväčší zážitok mali asi deti, pretože pri nečakaných hlasných výbuchoch ani nedýchali, alebo práve naopak, rozplakali sa, čo je prejavom ľudskej vlastnosti, ktorou je strach. Preto si vážme mier a dajme stopku šíreniu zbraní vo svete.

Podľa názoru divákov bolo toto podujatie veľmi pútavé a vydarilo sa. Väčšina ľudí sa zúčastnila takéhoto podujatia po prvýkrát vo svojom živote a zanechalo v nich veľký dojem, možno aj precítili útrapy ľudí, ktorí trpeli počas 2. svetovej vojny.

Link na stránku programu Interreg V-A SK-CZ: www.sk-cz.eu

Foto: E. Koprna

Galéria k článku