Vernisáž fotografií sa dotkla histórie osád

V piatok 29. novembra 2019 sa uskutočnila v Hüblovej sieni vernisáž fotografií a vyhodnotenie súťaží „Krížom krážom osadami“ a „O Najkrajšiu fotografiu“.

Na úvod kultúrneho podujatia sa predstavili žiaci zo Základnej umeleckej školy Krásno nad Kysucou. Po príhovore primátora mesta Jozefa Grapu sa vyžrebovali traja víťazi, ktorí splnili podmienky súťaže a navštívili všetkých šestnásť osád.

Výhercom súťaže „Krížom krážom osadami“sa stal Milanko Križan ml. Druhé miesto získala pani Iveta Šarláková a na peknom treťom mieste sa umiestnil pán Maroš Šarlák. Cenu útechy získala pani Marta Škoríková.

Do súťaže sa zaregistrovalo 81 účastníkov a trvala od apríla do októbra. Spolu boli osady navštívené účastníkmi až 407 krát. Najnavštevovanejšou osadou s tridsiatimi návštevami je osada U Sýkorov.

„Vyhlásenie súťaže bolo sprievodným podujatím, ktoré malo inšpirovať našich obyvateľov, aby spoznávali históriu mesta, rodiská svojich predkov. Nie je dôležité, či navštívili všetky osady, rátajú sa aj dve, alebo tri. Myšlienkou projektu bolo, že medzi krásňanmi a návštevníkmi Krásna sa začalo diskutovať o histórii mesta, ako sa usádzali ich prastarí rodičia. Do polovice minulého storočia bývala drvivá väčšina obyvateľov Krásna nad mestom práve v spomínaných osadách. Naďalej budeme prebúdzať toto povedomie a chceme ukázať, že v Krásne je čo vidieť a máme byť na čo hrdí“, uviedol Jozef Grapa.

Do súťaže  „O Najkrajšiu fotografiu“ ste nám poslali 123 fotografií, na ktorých sú zábery z mesta Krásno nad Kysucou ako aj pamiatky, príroda, či panoráma.

Výhercami na základe najväčšieho počtu lajkov sa stali víťazné fotografie:

1. miesto: Osada Šurábov 315 lajkov, autor Ľubomír Jakubec

2. miesto: Nočný pohľad na Krásno 283 lajkov, autor Marianna Kadáková

3. miesto: Zelená rieka 256 lajkov, autor Klaudia Hrušková

V prípade záujmu si môžete všetky fotografie pozrieť v Hüblovej sieni. Pre viac infomrácíí kontaktujte prosím, Mestskú knižnicu 041 / 4385 239, kniznica@mestokrasno.sk.

Výhercom srdečne gratulujeme a ostatným prajeme veľa dobrých zážitkov z turistiky po našich čarokrásnych osadách.

Galéria k článku