Heligonkári Jarky Jelinkovej uspeli na súťaži v Budapešti

V dňoch 25. - 28. októbra 2019 sa konala medzinárodná súťaž „Hviezdy" v Budapešti, na ktorej sa zúčastnilo aj 11 žiakov zo Základnej umeleckej školy v Krásne nad Kysucou.

Všetkých súťažiacich bolo 117, v rôznych kategóriách, v inštrumentálnej, vokálnej a tanečnej forme. Heligonkári súťažili v inštrumentálnej tvorbe v štyroch kategóriách sólo hra a v jednej kategórií súbor. Súťaže sa mohli zúčastniť vďaka viac násobným 1. miestam, ktoré získali na súťažiach tento a v predchádzajúcich rokoch.

Túto súťaž usporiadala v rôznych európskych mestách medzinárodná organizácia z Ukrajiny, pod záštitou ministerstva kultúry, ktorá ju robí na veľmi vysokej úrovni. V Budapešti sa zúčastnili súťažiaci z Číny, Ukrajiny, Maďarska, Srbska, Nemecka, Izraela, Rumunska. Na záverečnom galaprograme, kde vystúpili len tí najlepší, nechýbali ani tentokrát heligonkári z Kysúc. Bolo úžasné, keď v rámci záverečného galaprogramu niesli v divadle, kde sa to celé odohrávalo vlajky súťažiacich krajín a medzi nimi nechýbala ani tá naša, slovenská.

Deti boli napäté v očakávaní, od soboty do nedele, či sa im podarí získať nejakú výhru, nakoniec ich umiestnenia boli výborné. Súbor skončil na 1. mieste.

V sólo hre sa umiestnili nasledovne:

  • 1. Kateg. 1. Miesto Sofia Králiková
  • 2. Kateg. 1. Miesto Simona Mária Králiková
  • 3. Kateg. 1. Miesto Alexander Ozaňák
  • 1. Kateg. 2. Miesto Ondrej Žucha
  • 2. Kateg. 2. Miesto Simona Kašubová
  • 3. Kateg. 2. Miesto Martin Tomáš.

V súbore prispeli svojou hrou k výhre ešte Kristián Halvoník, Natália Baničiarová, Martina Tomášová, Petra Vaňovcová a Stella Gavlasová.

Ďakujeme za finančnú podporu primátorovi mesta Krásno nad Kysucou p. Jozefovi Grapovi, p. riaditeľke ZUŠ v Krásne nad Kysucou Alici Nadzamovej, Štefanovi Térešovi, Jankovi Chmurčiakovi a Emilovi Jelinkovi.

J. Jelinkova

Galéria k článku