BESKYD RALLYE - pohľad do minulosti

V sobotu, 27. júla 2019 sa na námestí pred Kultúrnym domom v Krásne nad Kysucou uskutočnila tradičná medzinárodná prehliadka historických vozidiel, BESKYD RALLYE.

Beskyd Rallye Turzovka je na veteránskej scéne už viac ako 20 rokov a radí sa medzi najväčšie stretnutia veteránistov na Slovensku, Česku ale aj v strednej Európe. Podujatia sa zúčastňuje veľké množstvo posádok z Česka a Slovenska, ale aj z Francúzska, Nemecka, Poľska, Maďarska a Rakúska.

Beskyd Rallye už tradične má jedno z najdlhších zastavení v našom meste, kde sa prezentovali všetky historické vozidlá vzhľadom k tomu, že tu mali aj obednú prestávku.

Najnavštevovanejšia prehliadka veteránov upútala množstvo domácich, ale i návštevníkov, ktorí si mohli pozrieť skvostný vozový park historických kúskov motorových vozidiel, ktoré boli vyrobené pred viac ako sto rokmi. Nadšenci sa kochali krásou na 176 vystavených historických vozidiel, ktoré svedčia o technickej zdatnosti a ume vtedajších výrobcov automobilov, či použitých materiálov.

Azda najviac z pomedzi všetkých veteránov zaujala replika elektromobilu DORA z roku 1906. Majiteľ tohto unikátneho dopravného prostriedku ho ochotne zložil z prívesného vozíka a s nadšením ho predvádzal návštevníkom Beskyd Rallye, ktorí sa mohli na vozidle s drevenými kolesami, pripomínajúci koč s elektrickým pohonom previesť. Veľký záujem prejavili najmä deti, ktoré takéto jedinečné vozidlo videli po prvýkrát.

Podľa slov usporiadateľov veteránskej akcie v meste Krásno nad Kysucou bola jediná zastávka, kde automobil DORA išiel po vlastnej osi a nebolo prevážané len ako unikátny model pre obdivovateľov. Bol to prejav vďaky pre usporiadateľov, pre naše mesto za vynikajúcu spoluprácu a organizáciu.

Zvláštnosťou bolo, že tento rok sa uskutočnilo i požehnanie všetkých automobilových veteránov dekanom farnosti Krásno nad Kysucou Marianom Vojtekom. Božie požehnanie nás má šťastne sprevádzať a ochraňovať na cestách.

Foto by E. Koprna

 

Galéria k článku