1. máj - Čerešňový háj

Posledný aprílový deň už tradične patril v našom meste stavaniu mája. Vysoký strom, ktorým je väčšinou breza alebo smrek, zdobí každé námestie, no stojí hlavne pred domami slobodných dievčat.

Ešte pred stavaním mája sme sa zišli pri zdravotnom stredisku v Krásne nad Kysucou, kde sa za účasti pozvaných hostí, starostu z partnerskej Milowky Roberta Piętku, poslanca VUC Jozefa Cecha, starostu obce Vysoká nad Kysucou Antona Varechu a primátora mesta Jozefa Grapu spoločne zasadili rozkvitnuté čerešne, ktoré sú symbolom prvomájového bozku. Máj – lásky čas. Niet divu, že tento mesiac a hlavne jeho prvý deň, považujeme za dôležitý pre zamilované páry.

Po výsadbe čerešnového hája sme sa spoločne presunuli v sprievode s členmi dobrovoľného hasičského zboru pred mestský úrad, kde nasledovalo postavenie mája o ktoré sa pričinili naši hasiči s pozvanými hosťami.

„Krásno je najstarším sídelným útvarom na horných Kysuciach, ale je tu žiaľ len málo zachovaných historických pamiatok. Preto ma teší, že zvyky predkov a našu históriu sa snažíme udržiavať aj takýmito podujatiami, ktoré sú známe v širokom okolí. V poslednom období sa mi stáva, že na námestí vždy stretnem návštevníkov zo zahraničia. V minulých rokoch to boli návštevníci z Francúzska a Južnej Ameriky a teraz ma potešili nielen návštevníci z Poľska, ale aj z Českej republiky a vyjadrili úprimné slová chvály.“ uviedol primátor Jozef Grapa.

Po bezproblémovom postavení mája bolo pripravené malé občerstvenie a program pokračoval famóznym vystúpením poľskej folklórnej skupiny Spod Kikuli, no nechýbali ani domáce folklórne skupiny ako Sedmohlások a Vrabčiar. K príjemnej atmosfére prispela aj fontána na námestí, ktorá bola týmto dňom spustená do prevádzky. Jej obľube sa tešia najmä deti a mládež práve v letných mesiacoch.

Na záver sa chceme poďakovať všetkým ktorí priložili ruku k dielu a aktívne sa zúčastnili na stavaní mája. Samozrejme slovo ďakujem patrí aj všetkým, ktorí sa prišli na stavanie mája pozrieť, pretože práve pre nich sa táto kultúrno-spoločenská tradícia organizuje. Mesiac ubehne ako voda a už teraz tešíme sa na spoločné váľanie mája, ktoré je úzko späté s májovou veselicou.

Projekt realizovaný cez:

Partneri

„Odkrývanie a ochrana spoločného dedičstva / Odkrywanie i ochrona wspólnego dziedzictwa“

Galéria k článku