Systém náležitej starostlivosti - upozornenie

Dňa 1. júla 2018 nadobudol účinnosť zákon č. 113/2018 Z.z. o uvádzaní dreva a výrobkov z dreva na vnútorný trh (ďalej zákon o dreve). Tento zákon upravuje práva a povinnosti hospodárskeho subjektu, ktorý uvádza drevo a výrobky z dreva na vnútorný trh. práva a povinnosti obchodníka, práva a povinnosti prepravcu dreva a výrobkov z dreva, povinnosti monitorovacej organizácie, pôsobnosť orgánov štátnej správy v oblasti uvádzania dreva a výrobkov z dreva na vnútorná trh. priestupky a iné správne delikty v oblasti uvádzania dreva a výrobkov z dreva na vnútorný trh.

Podľa § 4 ods. 1 citovaného zákona hospodársky subjekt, ktorý uvádza drevo a výrobky z dreva na vnútorný trh. je povinný uplatňovať systém náležitej starostlivosti, ktorý sa vyhotovuje v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe pred uvedením dreva a výrobkov z dreva na vnútorný trh. Hospodársky subjekt je povinný viesť a pravidelne vyhodnocovať systém náležitej starostlivosti.

Hospodársky subjekt je povinný uplatňovať systém náležitej starostlivosti pri výrube drevín rastúcich v lese aj mimo lesa.

Pre vypracovanie systému náležitej starostlivosti môže hospodársky subjekt využiť internet link: https://www.minv.sk/?oznamy-a-dokumenty-na-stiahnutie-94 systém náležitej starostlivosti.

Fyzickým osobám a právnickým osobám, ktorých je podľa § 67 ods. 2 zákona č. 326/2005 Z.z. o lesoch v z.n.p. viac ako 50, OÚ Čadca, PLO upozornenie doručuje verejnou vyhláškou podľa § 26 ods. 2 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní - bude zverejnené po dobu 15 dní na úradnej tabuli OÚ Čadca. PLO v písomnej forme, aj na internete. Súčasne bude táto písomnosť zverejnená v jednotlivých obciach okresu Čadca a mestách Čadca, Turzovka, Krásno nad Kysucou obvyklým spôsobom.


Okresný úrad Čadca

RNDr. Jaroslav Knapec
vedúci odboru

Prílohy na stiahnutie