Krásno nad Kysucou – mesto športu

Najmladšie mesto na Kysuciach expanduje v každom smere. Pred piatimi rokmi sme otvorili prvé futbalové ihrisko s umelou trávou a osvetlením v okrese Čadca.

„Ihrisko spĺňa najvyššie parametre futbalovej asociácie UEFA, či už svojou rozlohou, alebo kvalitou. Veľkou výhodou je, že ihrisko je možné využívať celoročne. Futbalové mužstvá ju využívajú na tréningy, či prípravné zápasy. V zimných mesiacoch je cez víkend umelá tráva obsadená od rána do večera a strieda sa tu jedno mužstvo za druhým“, vysvetľuje primátor Jozef Grapa.

Okrem spomínaného ihriska, mesto disponuje i futbalovým štadiónom, hokejovou arénou, OCR workoutovým ihriskom, unikátnou cyklotrasou, či ďalšie menšie ihriská pre deti a mládež. Nie nadarmo naše mesto nazývajú mestom športu.

V rámci projektu Rozvojom futbalových schopností k podpore športu v pohraničí sa v meste Krásno nad Kysucou uskutočnilo školenie futbalových trénerov UEFA B a školenie UEFA C. Ide o výkon lektorskej činnosti, ktorý pozostáva z odovzdávanie potrebných teoretických vedomostí. Predmetom školenia bola kontaktná, dištančná, teoretická, praktická časť a workshopy v skupinách a spoločne. Výučba prebiehala v blokoch, pričom tréneri boli školení prakticky, aj teoreticky. Školenia sa vzájomne paralelne dopĺňali. Počet respondentov bol pre licenciu B 16 (4 českí partneri) a pre licenciu C 24. Cieľom projektu bola analýza kvality práce trénera, s ktorou sa počíta pri futbalových zápasoch a zlepšenie ich zručností pre ďalšiu prácu s mládežou.

Respondenti získali licenciu UEFA B, ktorú možno považovať za vysoký štandard. Časť ich kolegov si v prehĺbila vedomosti v rámci licencie C.

Mesto Krásno nad Kysucou uhradilo všetky náklady súvisiace s projektom a trénerskú licenciu si mohli zabezpečiť aj tréneri prípraviek , či mládeže. Veríme, že naše mesto prispelo k skvalitneniu futbalu nie len v Kysuckom regióne, ale aj v celom Žilinskom kraji. Dúfame, že účastníci budú v dobrom spomínať na naše mesto. Nech entuziazmus a nadšenie pre futbal im vydrží čo najdlhšie, aby získané skúsenosti odovzdávali ďalšej futbalovej generácii“, dodal na záver primátor.

Galéria k článku