Jedenásťročná Sárka zdolala Gerlach

Postaviť sa na jeho vrchol bolo snom mladej Krásňanky už od útleho detstva.

Ktorý je najvyšší vrchol Slovenska? Niektorí dospelí si ho zamieňajú s Lomnickým štítom, no deti na prvom stupni základnej školy v tom majú určite jasno. Gerlachovský štít s výškou 2655 metrov nad morom nie je len najvyšším vrcholom Vysokých Tatier, ale aj celého Karpatského oblúka. Dostať sa na jeho vrchol nie je jednoduché, nevedie naň lanovka a na náročnú túru sa treba poriadne pripraviť.

Sára si svoj sen musela najskôr náležite odmakať. Príprava zahŕňala zlepšovanie kondičky športom a absolvovanie viacerých túr po slovenských končiaroch (Rozsutec, Vysoká, Baranie rohy). Stala sa členkou horolezeckého spolku a musela sa naučiť používať horolezecké techniky (zlaňovanie, istenie, používanie cepínu a horolezeckých mačiek) tak, aby bola schopná zvládnuť náročnejší zimný výstup.

Deň D nadišiel v marci. Výstup absolvovala s dvoma dospelými, jeden z nich bol jej otec. Ten všetko starostlivo pripravil, dôkladne zistil, aké bude počasie. Boli pripravení aj na možnosť, že ak budú podmienky nepriaznivé, otočia sa hoc aj tesne pod vrcholom a skúsia to inokedy.

Budíček o tretej ráno, cesta autom do Vyšných Hágov a odtiaľ až na vrchol po svojich. Desať kilometrov tam, desať späť, prevýšenie 1 650 metrov, často náročné stúpanie a lezenie v snehu a ľade. Keď mi otec a dcéra ukazujú video, na ktorom Sárka konečne vychádza na vrchol, neskáče od radosti. Vyčerpaná s úľavou sadá do snehu. Pýtam sa jej, či po ceste neoľutovala, že išla. Krúti hlavou: „Veľakrát som si hovorila, že už nevládzem, a potom som si povedala, že mi to hovorí hlava, že nohy ešte môžu.“

Na vrchole sa odfotia, podpíšu do vrcholovej knihy a vychutnajú si výhľady do široka-ďaleka. Počasie majú dokonalé. Za odmenu. Ešte zavolajú domov mame, ktorá si, ako správna mama, prečítala o všetkých tragických výstupoch na Gerlach a teraz umiera strachom.

Až cestou naspäť Sáru zaplavia endorfíny a ožije. Má za sebou 12 hodín driny, ale zážitok má na celý život.

Galéria k článku