Cyklodeň v rámci veľkého projektu s názvom: Výstavba cezhraničnej slovensko – poľskej turistickej trasy

Dňa 25.10.2018 sa v Krásne nad Kysucou, Dunajove, Oščadnici, poľskej Milówke a Rajczi uskutočnil Cyklodeň, ktorý bol hlavným ukazovateľom veľkého projektu s názvom: „Výstavba cezhraničnej slovensko – poľskej turistickej trasy“, číslo projektu: PLSK.01.01.00-SK-0056/16 v rámci Programu Interreg V – A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020 a je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Do povedomia všetkých sme túto aktivitu dávali prostredníctvom plagátov figurujúcich v Meste Krásno nad Kysucou, v Obci Dunajov a Oščadnica, ako aj na poľskej strane. Taktiež sme o Cyklodni podávali informácie cez miestny rozhlas.

Napriek nepriaznivému počasiu bola účasť nad očakávania. Cyklodňa sa zúčastnili žiaci Základnej školy Dunajov a Základnej školy Krásno nad Kysucou, ako aj študenti Strednej odbornej školy drevárskej a stavebnej v Krásne nad Kysucou spolu s pedagogickým dozorom. Nechýbala ani široká cyklistická verejnosť z okolia. Na celú akciu dohliadali – pán primátor Krásna nad Kysucou, Ing. Jozef Grapa, pán starosta Oščadnice, Ing. Marián Plevko, ako aj pani starostka obce Dunajov, Mgr. Milada Chlastáková s organizátormi. Svojou návštevou nás poctili aj cyklisti z Milówky a Rajcze pod vedením: wójt Gmina Milówka, Robert Piętka a wójt Gmina Rajca, Jarosłav Zeman. Na bezpečnosť účastníkov dbala Mestská polícia Krásno nad Kysucou.

Cyklistická verejnosť si s radosťou vyskúšala novovybudovanú časť cyklotrasy cez úsek Dunajov, Krásno nad Kysucou, Oščadnica, Milówka, až do Rajcze, a tak sa teraz môžu zaradiť medzi prvých, ktorí sa prešli po tomto cyklistickom unikáte. Nevšedným prvkom v tento deň boli kolieskové korčule, ktoré si priniesli niektorí účastníci Cyklodňa. Podľa ich vyjadrenia je kvalita povrchu cyklotrasy na vysokej úrovni. Je veľmi chvályhodné, že našli spôsob, ako sa zúčastniť Cyklodňa aj bez bicykla. Oceňujeme snahu všetkých, ktorí absolvovali predmetnú akciu za dažďa a zimy, ako aj spoluprácu s nami na maximum.

Zlé počasie nepokazilo náladu a radosť nikomu z nás. Nie len absolventi Cyklodňa mali radosť z toho, že mohli stráviť čas mimo školských lavíc na čerstvom vzduchu a v športovom duchu, ale i my všetci sme ukončili túto aktivitu s úsmevom na tvári. Veď čo môže byť po rokoch námahy a snahy lepšie, ako viditeľné výsledky v podobe cyklotrasy smerujúcej až za hranice Slovenskej republiky, lemovanú prvkami infraštruktúry v podobe nových lavičiek, odpadkových košov a taktiež informačných tabúľ, pripomínajúcich ďalšie unikáty, ktorými sa môžeme všetkým pochváliť a na ktoré sme právom hrdí.

Interreg Poľsko - Slovensko

Galéria k článku