Zlepšenie spolupráce v oblasti krízového riadenia poľských a slovenských záchranných zložiek/Doskonalenie współpracy w zakresie zarządzania kryzysoweg

Pohraničnú blízkosť s Poľskom využívajú niektoré obce na podávanie spoločných projektov z operačného programu Interreg Poľsko - Slovensko.

Najúspešnejšie obce, ktoré už podali niekoľko cezhraničných projektov s kladným hodnotením a financovaním z operačného programu sa spojili i teraz a podali spoločný projekt, ktorý bol opäť úspešný.

Mesto Krásno nad Kysucou ako hlavný partner projektu zvolalo koordinačné stretnutie dňa 5. marca 2024 na mestskú radnicu, aby svojich partnerov informovalo o postupe a zároveň schválili harmonogram ďalších krokov. Stretnutia sa zúčastnili i naši partneri, mesto Čadca, obce Oščadnica, Skalité a z poľskej strany Gmina Rajcza a Milówka. Tento projekt poteší najmä dobrovoľných hasičov na oboch stranách a to zakúpením novej techniky a materiálneho zabezpečenia.

„Spomínaný projekt je zaujímavý hlavne tým, že sa tu zapojili úspešné obce pri čerpaní eurofondov na slovenskej i poľskej strane. Teší ma, že sa rozbieha spolupráca s okresným mestom Čadca a ďalej pokračuje s osvedčenými partnermi obcami Oščadnica, Skalité, Gmina Rajcza a Milówka. S Oščadnicou, Rajczou i Milówkou máme už za sebou úspešné projekty obľúbenej cyklotrasy, ktorú niekoľko rokov využívajú cykloturisti z obidvoch strán. Gmina Milówka je našim dlhoročným partnerom, realizovali sme spolu viacero projektov. Okrem obidvoch cyklotrás i výstavbu športového areálu so štadiónom, či kultúrne a športové podujatia. Verím, že táto spolupráca prinesie ďalšie vydarené projekty, ktoré budú prospešné pre obyvateľov miest a obcí na Slovensku i v Poľskej republike. Prínos z projektu bude pre členov dobrovoľného hasičského zboru, ale i v prospech občanov dotknutých miest a obcí vzhľadom k tomu, že nová technika pomôže pri odstraňovaní povodňových škôd, pri hasení lesných požiarov a v podobných kalamitách zabráni vzniku škôd firmám, alebo občanom“, povedal primátor Jozef Grapa.

V rámci projektu bude vytvorený spoločný zvolávací systém, ktorý bude v prípade požiaru alebo inej živelnej udalosti informovať partnerov o blížiacom sa nebezpečenstve formou sms. Obstaraných bude 6 terénnych motorových záchranných vozidiel 4x4 s vybavením, 4 osobné motorové vozidlá pre hasičov a hasičské motorové vozidlo 4x4. Výbava bude obsahovať napr. veľkokapacitný zásobník kvapalín, benzínové čerpadlo na lesné požiare, zásahové hadice, motorové píly, anatómne dýchacie prístroje ADP s maskou, termokameru, zásahové oblečenie na lesné požiare, prívesný vozík, protipovodňové čerpadlá, protipovodňové steny, defibrilátor.

Na školách budú prebiehať školenia zamerané na zvýšenie povedomia obyvateľov o zmierňovaní a prispôsobovaní sa klimatickým zmenám a o predchádzaní negatívnym následkom živelných pohrôm a spoločné školenie koordinácie činností zamerané na spoluprácu medzi zásahovými jednotkami. Praktickú časť zásahu chceme vykonať spoločným taktickým cvičením na slovenskej ako aj poľskej strane s cieľom - čo v najkratšom čase eliminovať vznik veľkých škôd na životnom prostredí, materiálnych škodách a ohrození zdravia občanov.

Galéria k článku