Deň učiteľov 2024

V piatok 5. apríla 2024 sme sa tradične zišli na slávnostnom oceňovaní pedagógov za spoločný školský úrad v meste Krásno nad Kysucou, ktoré sa konalo pri príležitosti výročia narodenia J. A. Komenského.

Okrem pedagogických a nepedagogických zamestnancov pozvanie prijali aj starostovia z obcí Skalité, Oščadnica, Zborov nad Bystricou, Klubina, Dunajov a Novej Bystrice. Po slávnostnom zahájení galaprogramu moderátorkou Zuzanou Zuzčákovou Gacíkovou všetkých prítomných privítal prednosta Mestského úradu Krásno nad Kysucou Vladimír Kormanec.

„Deň učiteľov sa traduje v našej krajine od roku 1955 a prináleží mu v kalendári 28. marec. Tento deň je symbolom narodenia Jána Amosa Komenského známeho ako učiteľa národov, ktorý pred viac ako 400 rokmi položil základ moderného vzdelávania využívaného vo svete aj v súčasnosti. Komenský tvrdil, že ak žiakovi niečo povieme zabudne, ak mu niečo ukážeme zapamätá si, ale ak ho do procesu zapojíme pochopí to. Vždy ma veľmi poteší, keď mi deti po príchode zo školy a škôlky ukazujú čo nové ich pani učiteľky naučili a čo v škole robili. Veľká vďaka patrí Vám učiteľom za vašu prácu a za dobrý príklad pre naše deti.

Chcem sa Vám poďakovať, že aj vďaka Vašej práci v spolupráci s rodičmi stretávam šikovné deti čo sa vedia nielen pozdraviť, ale aj zdravo sebavedomo porozprávať. Vďaka Vašej práci majú naše deti dostatok vedomostí, ale hlavne majú formovaný charakter, čo nedokáže nahradiť žiadna forma umelej inteligencie ani pribúdajúce technológie. Želám Vám učiteľom, aby ste mali čo najlepšie vzťahy zo svojimi žiakmi, ich rodičmi, Vašimi kolegami, vedením škôl a aby Vás Vaši žiaci mali radi. Prajem Vám veľa zdravia, úspechov a množstvo pekných chvíľ v pracovnom, ale aj osobnom živote“, uviedol V. Kormanec.

Po príhovore si ocenení prevzali plaketu J. A. Komenského a nechýbal ani podpis do pamätnej knihy. Za mesto Krásno nad Kysucou boli ocenení: Mgr. Oľga Poláčková, Bc. Ľubica Šusteková, Martina Březovičová, Mgr. art. Miroslav Mačuha. Ďakovné listy boli udelené p. Márii Cvengrošovej a p. Márii Vojtušovej.

Uvedenie pedagógov bolo veľmi emotívné a mnohí sa neubránili slzám.

Ďakujeme Vám všetkým, ktorí odkaz Komenského napĺňate do ušľachtilého cieľa, ktorým je harmonicky rozvinutý, vzdelaný absolvent školy. Prajeme Vám veľa zdravia, správnu motiváciu, ľudskosť a kolegialitu na pracovisku, lebo dobrá škola je tá, kde milujú deti a vážia si ich rodičov.

Po slávnostnej ceremónii pokračoval kultúrny program vystúpením kapely Duchoňovci, ktorí rozospievali celú sálu nestarnúcimi evergreenami od nezabudnuteľného speváka Karola Duchoňa. Neraz bolo počuť spievať publikum a za famózne vystúpenie si zaslúžili standing ovation.

„Ak sa človek má stať človekom, musí sa vzdelávať.“ J. A. Komenský

Foto by R. Kuljovský

Galéria k článku