Zelený máj pre všetky dievčatá a ženy

V nedeľu 30. apríla 2023 o 15:00 hod. sa uskutočnilo tradičné stavanie mája pred budovou Mestského úradu. Postavili ho ako každoročne členovia DHZ Krásno nad Kysucou spolu s tanečníkmi z FS Drevár a primátorom mesta Ing. Jozefom Grapom.

„Sicé sme moderné mesto, ale udržiavanie tradícií je stále našou prioritou. Staviame ho tak ako kedysi, ručne, bez žiadnych moderných technológií. Tento 25 metrový máj bude symbolom lásky pre všetky ženy a dievčatá v našom meste. Táto pekná tradícia sa v našom meste udržuje už dlhé roky a pevne dúfam, že aj naďalej bude," uviedol J. Grapa.

Májovú polazničku ozdobili dievčatá z DFS Drevárik a FS Drevár farebnými stuhami. Po úvodných slovách a príhove primátora mesta sa chlapi poriadne opreli do práce a vlastnými rukami postavili máj. Počas stavania mája, ale aj počas celého programu nás hudobne sprevádzala ľudová muzika pod vedením Mareka Murína. Členovia domáceho Folklórneho súboru Drevár sa divákom predstavili s tancami Horehron a Šariš. Neodmysliteľnou súčasťou stavania mája patrila pieseň "Máj, máj, máj zelený, pod oblôčkom sadení"  v podani mladších folkloristov z DFS Drevárik, ktorý pôsobí pod Základnou umeleckou školu v Krásne nad Kysucou.

K celkovej príjemnej atmosfére prispeli i dlhoočakávané slnečné lúče. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a zúčastnili sa na stavaní mája. Slovo ďakujem patrí aj vám, ktorí ste sa prišli na stavanie mája pozrieť, pretože pre vás sa táto kultúrno-spoločenská tradícia organizuje.

Mesiac ubehne ako voda a už teraz sa tešíme na spoločné váľanie mája.

Galéria k článku