Fašiangy, Turíce

V utorok 21.2.2023 ste mali možnosť v uliciach nášho mesta stretnúť tradičný fašiangový sprievod, ktorý bol tento rok skutočne bohatý a rôznorodý. Postarali sa o neho domáca Folklórna skupina Vrabčiar, žiaci z Detského folklórneho súboru Drevárik, ktorý pôsobí pod Základnou umeleckou školou Krásno nad Kysucou a tiež žiačky ZUŠ, odbor heligónka Peťka Vaňovcová a Stelka Gavlasová.

Avšak ešte predtým ako celý sprievod začal, sa v doobedňajších hodinách uskutočnila prednáška pre našich najmenších, a to deti Materskej školy Lesnícka. O tom, čo sú to vlastne Fašiangy prišla deťom porozprávať Zuzana Zuzčáková Gacíková. Spoločne s Laurou Kopáskovou a Simonou Šustekovou (členky DFS Drevárik a FS Drevár), deťom predstavili jednotlivé časti krojov, zaspievali piesne a porozprávali o maskách, ktoré sa najčastejšie vyskytovali počas fašiangového sprievodu. Deti sa mohli dozvedieť ako celý fašiangový sprievod prebiehal a končil. Prečo sa pochovávala basa a kedy končí 40.dňový pôst.

V takomto "fašiangovom duchu" sa pokračovalo od 14:30 hod. v priestoroch mestského úradu, kde si všetky masky spoločne s vedením mesta zaspievali, zatancovali a pochutnávali na šiškách, ktoré jednoznačne k Fašiangom patria. Sprievod sa ďalej presúval smerom ku kostolu, k Ústrediu a naspäť k Mestskému úradu. Po ceste milo prekvapili aj bývalých členov Fsk Vrabčiar, ktorí si zaspomínali na svoje pôsobenie vo folklórnej skupine. Neubránili sa ani slzám dojatia.

Všetkým súčastneným ďakujeme, že takto spoločne naďalej uchovávajú naše zvyky a tradície.

Galéria k článku