Vzájomné spoznávanie tradícií vyvrcholilo návštevou vo Frenštáte pod Radhoštěm

logá projektu

Mesto Krásno nad Kysucou a Mesto Frenštát pod Radhoštěm spoločne realizovali projekt Odkrývanie a ochrana spoločného dedičstva. Cieľom projektu bolo spoznávať identitu a tradície cezhraničných regiónov Kysúc a Beskýd.

V rámci projektu boli usporiadané spoločné kultúrne podujatia, vďaka ktorým mali možnosť spoznávať tradície obyvatelia, návštevníci z oboch strán hranice, ako aj zamestnanci oboch samospráv. Úvodným podujatím bolo stavanie mája spojené a rezbárskym sympóziom, v rámci ktorého boli vytvorené sochy, ktoré boli usadené u oboch partnerov. Následne sa uskutočnil tradičný majáles a folklórny festival. Záver projektu bol venovaný Ondrejskému jarmoku v Krásne nad Kysucou a  Vianočným trhom vo Frenštáte pod Radhoštěm, na ktorom boli odprezentovaní remeselníci a ľudoví umelci z oboch regiónov. Zorganizovaním série kultúrnych programov s aktívnou účasťou oboch zainteresovaných strán sa tak podarilo prehĺbiť vzájomnú spoluprácu partnerov a zároveň sprostredkovať tradície Kysúc a Beskýd pre návštevníkov a obyvateľov cezhraničného regiónu.

Kultúrne dedičstvo pomaly zaniká, preto cieľom projektu bola najmä jeho ochrana, zachovanie a propagácia, aby naň ľudia nezabúdali, zapájali sa do spoločných aktivít na jeho rozvoj. Realizáciou projektu a zorganizovaním piatich podujatí sme sa pokúsili o zachovania kultúrneho dedičstva v česko- slovenskom pohraničí, striedavo u oboch partnerov. Hlavným cieľom projektu bolo i prehĺbiť cezhraničnú spoluprácu susediacich partnerov prostredníctvom kultúrnych akcií podporujúcich uchovanie a prezentáciu tradícií, zvykov a ľudových remesiel. V rámci realizácie spoločných aktivít (sympózium, výstava, jarmok, festival) došlo počas celého roka 2022 k intenzívnej vzájomnej spolupráci, kultúrnej a spoločenskej interakcii medzi verejnoprávnymi partnermi ako aj návštevníkmi a obyvateľmi cezhraničného regiónu.

Práve v partnerskom meste Frenštát pod Radhoštěm sa konalo posledné podujatie v rámci uvedeného projektu. Začiatok patril oficiálnemu prijatiu na mestskej radnici a zápisom do pamätnej knihy. Predstavitelia samospráv pokračovali vo vzájomnom stretnutí a navzájom si vymenili svoje skúsenosti. Samozrejme nechýbala ani dohoda na ďalšej úspešnej spolupráci. O kultúrny program sa postarala naša domáca Folklórna skupina Vrabčiar. Výsledky šikovnej práce našich remeselníkov boli taktiež odprezentované na miestnom vianočnom trhu.

Už teraz sa veľmi tešíme na ďalšiu medzinárodnú spoluprácu.

Frenštát pod Radhoštěm - Krásno nad Kysucou

Galéria k článku