V našom meste sa opäť konal Deň rodiny

V Krásne nad Kysucou patrila prvá prázdninová nedeľa rodinám. Konal sa tu už druhý ročník Dňa rodiny.

Program bol pestrý. Deti, mamy a tatovia, babičky a dedkovia – každý si prišiel na svoje. Motto podujatia „Nad(ý)chnime sa“ nemohlo byť výstižnejšie. Deň začal svätou omšou v kostole sv. Ondreja apoštola. Skoré popoludnie bolo naplnené športovými aktivitami. Ihriská pri štadióne ožili smiechom a džavotom detí. Tie sa pod rukami šikovných dievčat, ktoré maľovali na tvár, menili na superhrdinov, zvieratká, princezné, či kvetinkové víly.

Deti si mohli vyskúšať aké je to byť ozajstným hasičom a boli pre ne pripravené zábavné športové hry so sladkou odmenou. Lezecká stena zas preverila ich silu a odvahu. Bolo ohromujúce sledovať nevzdávajúce sa deti ako sa snažia vyliezť čo najvyššie a ich rodičov stojacich pod nimi sledujúc každý ich krôčik. Svoje deti neúnavne povzbudzovali, a ak sa niektorým deťom podarilo dostať až na vrchol lezeckej steny, radosť a hrdosť rodičov bola neopísateľná.

Rodinnou atmosférou dýchalo aj námestie pri kultúrnom dome. Najskôr si mamičky užili prehliadku handmade oblečenia pre deti. Srdcia detí si okamžite získal Miro Jilo so svojimi pesničkohrami. „Mne sa najviac páčilo, že som si mohol vyrobiť vlastnú misku,“ hovorí osemročný Janko a s hrdosťou ukazuje svoj výtvor, ktorý si vlastnoručne vyrobil v hrnčiarskej dielni, ktorá bola súčasťou sprievodného programu. Malé deti sa mohli povoziť na koníkoch, tie staršie,

ale aj ich rodičia mali určite radosť zo zoskupenia TowMeot (kresťanský rap). Hudobnú atmosféru na záver dokonale doplnila naša domáca Stella Halvoníková a speváčka Janais. Valné zhromaždenie OSN v roku 1993 vyhlásilo 15. máj za Medzinárodný deň rodiny. Pri príležitosti tohto dňa OSN povzbudzuje vlády a krajiny, aby venovali pozornosť téme rodiny a realizovali pro-rodinné projekty. Na Slovensku sa prvý Medzinárodný deň rodiny konal v roku 2009. V našom meste sa prvýkrát konal minulý rok.

Zaujímavý program vznikol najmä vďaka podpore Pastoračného fondu Žilinskej diecézy, mesta Krásno nad Kysucou, farnosti Krásno nad Kysucou a o. z. Kultúrny prameň. Podujatie sa u nás koná aj vďaka Márii Gavendovej, ktorá má na pleciach hlavnú organizáciu. Vďaka množstvu dobrovoľníkov aj tento rok všetko išlo ako hodinky a my sme si mohli užiť skutočne príjemný rodinný deň a zhlboka sa nad(ý)chnuť.

 

L. Drahňáková

Galéria k článku