Stopa talianskych majstrov

Samotný most pôsobí monumentálne a hneď na prvý pohľad je vidieť, že majstri, ktorí na ňom pracovali boli veľmi zruční a precízni. Tony kameňa sú naskladané s geometrickou presnosťou a pedantnosťou.

K jestvujúcemu schodisku sa pripravuje i montáž bezpečnostného zábradlia a pribudol aj kamenný prístupový chodník až na dno rokliny. V koryte potoka sa vybudovala drevená lávka pre turistov, z ktorej sa dá fotoobjektívom bezpečne zachytiť čarokrásna scenéria historického objektu v plnej kráse. Zároveň sa upravilo i okolie mosta a realizuje sa výsadba drevín a zelene.

Po objavení a zdokumentovaní histórie mostu sme provizórne spravili drevené rebríkové schody v brehu potoka, ktoré časom a vplyvom poveternostných podmienok schátrali. Dostávali sme podnety od návštevníkov, že by chceli tento most obdivovať nielen z vrchu ale aj pri päte mosta. Tak sme hľadali možnosť, ako schody urobiť bezpečne a pohodlne. Veľký záujem bol najmä od cyklistickej verejnosti a turistov, keďže mesto je po vybudovaní dvoch cyklotrás zaujímavým cieľom cyklistov z celého Slovenska. Tiež turisti po vyznačení troch turistických mestských okruhov, ktoré vedú cez 16 osád sa často informovali na túto pamiatku, nakoľko jedna z turistických trás do troch osád vedie práve okolo tohto mosta. Schody sú zatiaľ dokončené ako je hrubá stavba, pripravujeme bezpečnostné prvky ako je zábradlie, úprava terénu, lavičku cez miestny potok, kde by mohli návštevníci odfotiť most z primeranej vzdialenosti a pod. Schody budú sprístupnené celoročne, okrem možno pri nárazových snehových kalamitách, kde zamestnanci mesta zodpovední za zimnú údržbu budú najprv upravovať chodníky a cesty pre obyvateľov, ktoré slúžia k prístupu do škôl, zdravotného strediska, obchodov, autobusovým zástavkám a pod. “ dodal primátor Jozef Grapa spolu s riaditeľom OOCR Matejom Šimáškom, ktorí osobne obdivovali tento unikátny monument v našom meste.

Možno sa práve kamenný most stane inšpiráciou pre svadobné, či iné príležitostné fotografovanie, ktoré zanechá čaro spomienky v každom ročnom období.

Galéria k článku