Sedem divov Krásna

Krásno nad Kysucou je v súčasnosti stále najmladším mestom na Kysuciach. Minulý rok oslávilo 20. výročie od získania štatútu mesta a pýši sa vzácnymi kultúrnymi pamiatkami, či magnetmi pre turistov. Prinášame Vám sedem divov Krásna, ktoré určite stojí za to ich vidieť a ešte lepšie osobne navštíviť.

  1. Vlastivedné múzeum - Je jedným z piatich pobočiek Kysuckého múzea v Čadci, ktoré už polstoročie systematicky uchováva kultúrne dedičstvo nášho regiónu. Hlavnou atrakciou múzea je replika mamutej samice v životnej veľkosti. Návštevníkom ponúka zaujímavé výstavy, momentálne je sprístupnená retro výstava Socialistické Kysuce alebo takto sme žili. (www.kysuckemuzeum.sk)
  2. Krásňanské osady s kaplnkami - Milovníkom prírody ponúkame dedičstvo našich otcov v podobe historických osád, ktoré disponujú čarokrásnou prírodou a ľudovou architektúrou. Záujem o krásňanské osady je nielen pastvou pre oči, ale aj pohladením pre dušu. Krásňanská farnosť sa vyznačuje tým, že sa v nej nachádza najviac kaplniek v Žilinskej diecéze. Sprístupnili sme 16 osád a každá ponúka jedinečný potencionál. (osady.mestokrasno.sk)
  3. Rozhľadňa u Jantov - Sa nachádza v osade u Jantov na vrchu Diel. Elegantná a štíhla veža sa právom stala dominantou mesta, ktorá ponúka očarujúce výhľady. Vyhliadková veža bola slávnostne otvorená 30. augusta 2020. V základoch je zabetónovaná časová schránka s odkazom pre budúcnosť. Tento odkaz je umiestnený v oceľovej vodotesnej rúre, ktorá je zaistená plastovým vodotesným obalom. Obsahom časovej schránky je i list primátora Ing. Jozefa Grapu. (www.mestokrasno.sk)
  4. Kalvária s krížovou cestou - Tvorí ju 14 zastavení s unikátnymi kovovými plastikami od sochára a architekta Stanislava Mikovčáka, ktorý na ich tvorbu symbolicky použil časti starého náradia, reťaze, klince, či podkovy, ktoré boli nájdené v osadách mesta. Krásňanská kalvária bola požehnaná na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, 15. septembra 2020.  (kalvaria.mestokrasno.sk)
  5. Železobetónový most cez rieku Bystrica, Kamenný most Blažkov - Je najstarší železobetónový most v strednej Európe postavený v roku 1891 firmou Wayss. Na moste je osadená socha Jána Nepomúckeho. Kamenný most Blažkov je najväčší celo-kamenný most na Slovensku postavený v roku 1835 talianskými staviteľmi. (www.mestokrasno.sk)
  6. Cyklotrasa, socha Kolesá radosti, bunkre z II. svetovej vojny - Krásno nad Kysucou je križovatkou cyklotrás. Nájdete tu sochu „Kolesá radosti“, ktorá abstraktne stvárňuje pyšnú cyklistku so zlatými vlasmi, či Bunkre z II. svetovej vojny typu Tobruk (ringstand 58c). Po 75-tich rokoch sa dočkal opäť svojej výzbroje – guľometu a prispel k autenticite zrekonštruovaného úkrytu.
  7. Kostol svätého Ondreja apoštola - Svojou dĺžkou je najväčším kostolom na Kysuciach. Skvostom je drevená plastika, socha Gotickej Madony s dieťaťom z konca 15. storočia. Je jednou z najvzácnejších pamiatok Kysúc z obdobia gotiky. V kostole sa okrem sôch svätých nachádza aj veľa nástenných malieb. Dňa 26. decembra na druhý sviatok vianočný 2017 sa v kostole uskutočnil vianočný benefičný koncert "V slovenskom betleheme", ktorý odvysielala aj Rozhlas a televízia Slovenska. (www.mestokrasno.sk)

Máme byť na čo hrdí, ale nezabúdajme na našu minulosť. Vážme si naš pamiatky, pripomínajme si krásne zvyky a tradície starých materí, lebo iba tak zachováme kultúru a dedičstvo našich otcov.

Galéria k článku