Novoročný príhovor primátora mesta Jozefa Grapu

Milí spoluobčania, dovoľte mi, aby som Vám na začiatku nového roka 2022 úprimne poďakoval za pomoc a spoluprácu v uplynulom roku.

Záver roka je spojený s Vianocami, ktoré možno trochu utlmili naše pracovné aktivity, ale nástupom prvého pracovného dňa nového roka sa náš mestský motor opäť naštartoval a ide na plné obrátky.

V novom roku nás čakajú nové výzvy, investície, smelé plány a predsavzatia, ale najmä veľa konkrétnych úloh. Už v mesiaci január chceme začať s prestavbou priestorov v kultúrnom dome. Vznikne tu komunitné centrum pre matky s deťmi, ktoré sa bude nachádzať hneď vedľa mestskej knižnice a budú navzájom prepojené. V centre vznikne hrací priestor pre deti, ale aj možnosť pre matky si prečítať dobrú knihu, kým sa deti budú hrať.

V týchto dňoch štartujeme i prípravu pre začatie stavebného konania pre 71 nových bytov, ktoré vyrastú na mladom sídlisku v Zákysučí. Po dokončení tohto projektu získame desiatky nových bytov pre nových nájomcov, ale i dve triedy materskej školy pre deti pravdepodobne od dvoch rokov.

Čaká nás aj prístavba, rekonštrukcia Domu s opatrovateľskou službou, po jej dokončení tu nájdu bývanie naši seniori. Vzhľadom k tomu, že starých a chorých, prípadne osamotených občanov je čoraz viac, rozširujeme i opatrovateľskú službu. O senioroch sa starajú opatrovateľky v pohodlí ich domova, čo je pre nich prirodzené domáce prostredie.

Pripravujeme aj projekt pre výstavbu Domova pre dôchodcov v počte 40 osôb s celoročným bývaním.

Pre matky s deťmi chystáme vybudovať detské ihrisko a pripravujeme i malý vodný svet, ktorý by sme chceli realizovať tento rok.

Tak ako v predchádzajúcom a minulom roku sme asfaltovali mestské komunikácie po dokončení kanalizácie, v tomto roku upravíme ďalšie cesty, kde kanalizácia bola položená už dávno, alebo nebola urobená vôbec. Mestské komunikácie sú v zlom stave a potrebujú opravu a skvalitnenie cestného povrchu.

Ďalej plánujeme zrealizovať projekt moderných smart technológií pre riadenie dopravy, meranie ovzdušia v meste ako i zlepšenie zberu komunálneho odpadu.

Chceme naďalej zlepšovať podmienky pre šport a kultúru. Pre mladších futbalistov sa chystáme prerobiť nové šatne priamo so vstupom na umelý trávnik. Dúfame, že situácia nám dovolí tento rok rozvíjať i tradičné kultúrne akcie, na ktoré sme boli zvyknutí. Či už to je Deň matiek, Deň detí, obľúbený Gastrofestival, Svätojánsky jarmok, Folklórny festival, Dni mesta, či Ondrejovské hody alebo Vianočné trhy.

Vážení spoluobčania, z predchádzajúcich riadkov vyplýva, že vedenie mesta sa neuspokojí s tým veľa čo už máme a je naším prianím mesto ďalej rozvíjať, aby bolo vhodným miestom pre život a bolo aktuálnym lídrom nových nápadov. Preto Vás prosím o Vašu podporu, spolupatričnosť a spoluprácu.

Všetkým Vám želám najmä veľa zdravia, dobrej nálady, menej nesvárov a hádok. Buďme na seba milí počas celého roka, majme dobré srdce, prekypujme láskou a zostaňme ľudskí.

Váš primátor Ing. Jozef Grapa.