Nová nádej pre seniorov

Ľudí v seniorskom veku pribúda v celej Európe a výnimkou nie je ani Slovensko, či naše mesto. Občania, ktorí sa nevládali postarať sami o seba a boli odkázaní na niekoho starostlivosť, mesto im pomohlo zabezpečiť umiestnenie v ústavoch sociálnych zariadení. Tie patria pod Samosprávny kraj, prípadne je tu možnosť aj privátnych zariadení, ktoré sú finančne náročné.

Skupine seniorov, ktorí boli doma odkázaní na cudziu pomoc, mesto im poskytlo opatrovateľskú službu. Vedenie mesta si je vedomé, že tieto služby treba zdokonaľovať a rozvíjať. Preto začalo s výstavbou moderného zariadenia opatrovateľskej služby. Na dvoch poschodiach poskytneme celoročnú opateru ľudom z nášho mesta. Toto zariadenie bude rodinného typu. Klienti budú mať v jedno a dvojposteľových izbách zabezpečenú celodennú starostlivosť. Tento spôsob starostlivosti rodinného typu bude vyššieho komfortu s tým, že v jednotlivých bunkách bude maximálne 6 klientov, ktorí budú mať k dispozícii jednu bytovú jednotku s kuchynkou, obývačkou, sociálnym zariadením a ubytovacie izby. Je samozrejmosťou, že bude bezbariérové, s výťahom a odborným zázemím,  ktorá poskytne sociálnu a zdravotnú starostlivosť, preto ho bolo potrebné umiestniť v blízkosti zdravotného strediska“, povedal primátor J. Grapa.

Práce pokračujú v rýchlom tempe a v týchto dňoch sa už začína s konštrukciou krovu.  V krátkej dobe bude zastrešené a môžu prebiehať ďalšie práce v interiéri.

Želáme si, aby naši seniori dožili jeseň života v príjemnom domácom prostredí a prechod z rodinného prostredia nebude taký zásadný ako prechod do veľkokapacitných zariadení.

Galéria k článku