Mikuláš zavítal aj do nášho mesta

Biskup Mikuláš žil v 3. a 4. storočí v Myre na území dnešného Turecka. Preslávil sa svojou štedrosťou, podporoval tých, ktorí to potrebovali. Dedičstvo po otcovi rozdal chudobným. Zastával sa tiež nespravodlivo obvinených, dohliadal, aby súdy rozhodovali správne. Bol veľmi horlivým stúpencom viery. Kresťanská cirkev si ho dodnes veľmi cení, hlavne tá východná, pravoslávna, ktorá ho uctieva ako najdôležitejšieho svätca.

Snáď najznámejšia legenda o svätom Mikulášovi hovorí, že chudobný šľachtic poslal svoje tri dcéry do verejného domu, aby si tak zarobili na veno. Mikuláš im však hodil oknom vrecúško so zlatkami, ktoré im umožnilo odísť a vydať sa. Ako už isto tušíte, práve na tejto legende stojí mikulášske obdarovávanie detí.

Táto tradícia prežíva dlhé roky a v súčasnosti stále pokračuje. Mesto Krásno nad Kysucou taktiež podporuje tieto zvyky aj v rámci celoročných aktivít. Dňa 6.12.2022 sa v našom meste konalo podujatie k sviatku svätého Mikuláša. Na námestie prišlo mnoho detí spolu s rodičmi a netrpezlivo očakávali príchod Mikuláša, s ktorým spoločne rozsvietili mestský vianočný strom a taktiež aj celú mestskú vianočnú výzdobu, ktorá bude pripomínať, že vianočný čas je tu a o chvíľu prídu Vianoce. Aj keď počasie nebolo najideálnejšie, deti žiarili šťastím. Ešte pred príchodom Mikuláša na pódium si mohli vypočuť vianočné piesne a koledy v podaní žiakov Základnej umeleckej školy Krásno nad Kysucou, v menšom zoskupení zo súboru heligonkárov Jarky Jelinkovej.

Podľa vyjadrenia primátora mesta Ing. Jozefa Grapu: „Naše deti sú po celý rok iniciatívne. Zapájajú sa do rôznych krúžkov, športových podujatí, zúčastňujú sa rôznych súťaží a toto je forma, ktorou im chce mesto aj ja osobne poďakovať. Darované mikulášske balíčky, nech im spríjemnia tieto dni.“

Tento rok bol príchod Mikuláša výnimočný aj tým, že spomínanú príjemnú atmosféru si mohli spoločne s detičkami z Krásna vychutnať deti i dospelí na celom Slovensku prostredníctvom televíznych obrazoviek, konkrétne na RTVS 2, kde bol vysielaný priamy prenos z nášho podujatia. Vďaka nemu sa mohli diváci dozvedieť ako v našom meste vítame Mikuláša, rozsvecujeme vianočný strom a tých pár, ktorí ešte nevedeli, kde sa Krásno nad Kysucou nachádza, sa určite začali zaujímať viac o našej histórií, o počte obyvateľov a o ďalších zaujímavostiach.

Po tom, ako Mikuláš porozprával televíznym divákom o cestovaní po celom svete, rozdávaní darčekov, prečo nemá soby, ale kone, sa premiestnil na pódium, kde spoločne so svojimi pomocníkmi čertíkom a anjelom, primátorom mesta a dekanom farnosti Krásno Marianom Vojtekom rozdával balíčky plné sladkostí.

Galéria k článku