Historický skvost Kamenný most si môžete pozrieť v plnej kráse

V našom meste sa nezachovalo veľa historických stavieb, výnimkou je kamenný most U Drozdov. Tento most je funkčný doteraz a je to je jeden z troch župných mostov, ktoré boli vybudované začiatkom 19. storočia. Keď prechádzate po ňom autom alebo peši, jeho povrch nič nenasvedčuje tomu, že to je historický a stavebný skvost, o čom svedčí i um pravdepodobne talianských staviteľov, ktorí most postavili. Aby sme sprístupnili práve pohľad z dolnej časti mosta do jeho najkrajšej časti, zrealizovali sa v ťažkom teréne betónové schody, aby si mohli návštevníci prehliadnuť most dokonale, prípadne urobiť detailnú fotografiu tohto historického diela. Ďakujeme všetkým sponzorom, ktorí pomohli pri realizácii schodiska.

Bližšie info:
Kamenný most Blažkov je najväčší celo-kamenný most na Slovensku postavený v roku 1835. S výstavbou mosta sa s veľkou pravdepodobnosťou začalo v roku 1831 a dokončený bol pravdepodobne v roku 1835. V tomto období na území dnešného Krásna nad Kysucou pôsobili talianski stavitelia, o ktorých zručnej práci svedčia najmä úchvatné mosty. Spolu v tomto čase vznikli 3 a boli projektované z rovnakého materiálu. Medzi budovateľmi bol aj Karlo Tajano-Talian, ktorý sa v Krásne nakoniec aj oženil a usadil. Most U Blažkov sa nachádza pri vstupe do Krásna od Kysuckého Nového Mesta.

Samotný most sa tiahne cca 10 metrov ponad malé údolie Drozdovského potoka, ktorý preklenuje klenbou svetlosti 5.8 metra a výšky až vyše 9.4 metra. Popri výške je nezanedbateľná aj jeho dĺžka, ktorá je cca 50 metrov, čím zrejme prekonáva dĺžky všeobecne známych celo-kamenných mostov v Gelnici a Poltári a je tak pravdepodobne najdlhším na Slovensku. Na moste nechýbajú ani klasické kamenné otvory slúžiace k odvodneniu mostovky, ktorá je medzi parapetmi široká 7.35 metra.

Galéria k článku