Gastrofestival prilákal stovky, ak nie tisícky ľudí

Interreg logáUplynulá sobota bola v meste Krásno nad Kysucou športovým dňom a slnečná nedeľa patrila kultúre. Občania a návštevníci mesta sa mohli spoločne zabaviť na Folklórnom festivale, ktorý bol spojený so Svätojánskym jarmokom a nechýbal ani obľúbený Gastrofestival.

„Účastníci si mohli pochutiť na pečenom diviakovi, na ktorom si nepochutnávajú každý deň. Aj keď sa zdalo, že diviačia porcia je dosť veľká, po krátkej chvíli skončila na tanieroch návštevníkov. Pavol Šutý pripravil túto pečenú delikatesu ale aj pekný zážitok s poľovníckymi fanfárami, ktoré ohlásili príchod pečeného mäska medzi návštevníkov festivalu. Pre mňa to bolo jedno z výnimočných jedál, ale na výber tu boli i desiatky iných jedál. Návštevníci si pochvaľovali i netradičné exotické jedlá, ktoré pripravila miestna kórejská kuchyňa, ktorú prezentovali zamestnanci firmy Eliastech. Medzi netradičné jedlá patrili i pochutiny od historického spolku sv. Šebastiána. Nechýbala ani kuchyňa starých materí, ktorej recepty pripravovali osadníci z jednotlivých osád. Ich vnuci a pravnuci oprášili osvedčené recepty a pripravovali pravé slovenské šúľance s makom, tvarohom, domáce pirohy, či klasické bryndzové halušky so škvarkami. Nezabudli ani na zemiakové placky, posuchy, či osušky. Poľovnícky a osadnícky guľáš nakŕmil stovky návštevníkov, ktorí prišli na námestie v Krásne“, uviedol primátor Jozef Grapa.

Na úvod siedmeho ročníka folklórneho festivalu privítala moderátorka Zuzka Zuzčáková Gacíková v tradičnom ľudovom kroji všetkých hostí a odovzdala slovo primátorovi mesta, ktorý sa teší obľube tohto veľkého podujatia. Zároveň sa uskutočnil aj dvanásty ročník Svätojánskeho jarmoku, kde svoju prácu prezentovali jedineční remeselníci z Kysuckého kultúrneho strediska a siedmy ročník folklórneho festivalu. Myšlienkou podujatia je najmä uchovávať folklórne umenie súborov a muzík a prepojiť tak folklór s tradíciou, akou je rezbárstvo, drotárstvo a tvorba úžitkových predmetov.

O skvelú zábavu na spoločnom podujatí sa predstavili: heligonkárka Vaneska Tomčalová, DFS Drevárik, Kysucká muzička, FS Drevár, FSk Vrabčiar, Zborovskí heligonkári, ĽH HoŤaPo.

Ďakujeme všetkým organizátorom, remeselníkom a účinkujúcim, ktorí priložili ruku k dielu, ale aj Vám milí návštevníci, lebo bez Vás by neboli naše akcie atraktívne. Veríme, že o rok sa opäť spolu stretneme na námestí.

Toto podujatie sa uskutočnilo vďaka projektu: “Odkrývanie a ochrana spoločného dedičstva“.

Foto: E. Koprna

Galéria k článku