Ako sa lieta na olej z rezňov? Odpoveď hľadajte v oranžových kontajneroch

Určite ste ich už stretli alebo do nich dokonca pravidelne vynášate naplnené PETky. Nové „olejové“ kontajnery s výraznými oranžovými vekami, ktorých je v našich uliciach stále viac, totiž nemožno len tak prehliadnuť. Vo farebnej záplave nádob na triedený odpad sú tieto relatívne novým prírastkom, svojich návštevníkov si však rýchlo našli. Pokiaľ ale patríte k tým, ktorí zatiaľ váhajú, čo alebo ako do nich triediť, je čas zoznámiť sa s triedením jedlých olejov a projektom Triedimolej.sk. A kto iný by ho mal priblížiť ako jeho zakladateľ Ján Hába.

Ako sme na tom u nás s triedením použitých jedlých olejov? Triedia už všetci občania?

K tomu nám ešte niečo chýba, ale našim cieľom je, aby to do pár rokov platilo. Tam, kde pôsobíme aspoň rok, teraz triedime nejakých pätnásť až dvadsať percent z celkového potenciálu, ktorý je zhruba 1,3 kilogramu na osobu ročne. My sa pritom chceme do piatich rokov dostať aspoň na päťdesiat percent tohto potenciálu. Ide nám skrátka o to, aby sa triedenie olejov stalo rovnakou samozrejmosťou ako triedenie skla, papiera alebo plastu. U tých už predsa dnes nikto nepremýšľa, či má zmysel ich triediť alebo kam s nimi.

A je triedenie olejov rovnako jednoduché ako napríklad spomínané triedenie skla, papiera alebo plastov?

Nie je v tom veľký rozdiel. Dokonca na to ani nepotrebujete ďalší špeciálny kôš. Stačí použitá PET fľaša s viečkom, napríklad tá od mlieka. Má širšie hrdlo a olej sa do nej lepšie prelieva. S použitým olejom doma aj tak musíte nejako manipulovať, niekam ho vyliať, preliať, vytrieť a podobne. Preto je lepšie urobiť to rovno správne. Neznečisťovať si tým umývačku, drez alebo odpadové rúrky, kde vám olej spôsobí problémy. Proste ho prelejete do tej fľaše a tú si zatiaľ niekam odložíte. A keď je plná, odnesiete ju cestou s ďalším odpadom do nášho olejového kontajnera.

Je v obciach k dispozícii dosť olejových kontajnerov, aby nehrozilo, že si to človek rozmyslí? Že si nepovie – je to ďalej ako so sklom, nestojí mi to za to…

Je nám jasné, že sa málokomu chce chodiť s fľašou plnou oleja cez pol mesta. Preto sa snažíme sieť našich kontajnerov maximálne rozširovať. Našim cieľom je, aby to nikto nemal k najbližšiemu olejovému kontajneru ďalej ako kilometer, ideálne ešte bližšie. Stále to možno nie je tak blízko ako s tým sklom, ale predsa len s olejom nechodíte tak často. Raz za čas sa to dá pojať ako príjemná prechádzka.

Stretávate sa s nejakou zásadnou prekážkou, ktorá ľudí od triedenia olejov odrádza?

Vlastne jedinou prekážkou je samotná nevedomosť o tom, že aj oleje môžeme triediť a že je to na niečo dobré. Akonáhle sa nám podarí ľuďom vysvetliť, že to má zmysel, pretože zo špinavých použitých olejov sa celkom ľahko dá vyrobiť niečo, čo znova slúži, je to už jednoduché. Máme tú výhodu, že samotný princíp triedenia a recyklácie už ľudia za uplynulých dvadsať rokov pochopili a väčšinou prijali za svoj. Takže už ide vlastne len o to pridať na zoznam ďalšiu položku, vysvetliť, na čo je to dobré, prípadne ukázať, že si to možno zautomatizovať rovnako ako ostatné triediace návyky. A presne preto sme založili projekt Triedimolej.sk.

Triedimolej.sk teda hlavne vzdeláva o tom, čo, prečo a ako triediť, a pomáha s tým začať?

Presne tak. Zákonná povinnosť obcí umožniť ľuďom triediť oleje je chvályhodná, ale sama o sebe nestačí. Najskôr treba čo najviac ľuďom ukázať, že môžu triediť olej, a ruka v ruke s tým im pomôcť prekonať počiatočné pochybnosti, ako alebo čo vlastne z olejov triediť. A rovnako dôležité je vysvetliť výhody triedenia, ale tiež nevýhody netriedenia. Že triedenie je minimálna námaha, ale s obrovským pozitívnym vplyvom. Chápeme, že obce na toto nemajú kapacity, preto sa snažíme im v tom čo najviac pomáhať. Máme celú sadu materiálov pre občanov aj pre vedenie obcí, máme webové stránky, točíme animované spoty.

Pritom práve obce môžu na poctivom triedení olejov občanov len zarobiť, že?

Správne, a tým sa dostávame k tým základným dôvodom, prečo triediť. Nevylievanie olejov do drezu, do záchodu, do kanála rovná sa čisté odpadové potrubie, nezanesená kanalizácia, neupchaté čističky odpadových vôd, čisté odpadové vody… a to všetko znamená okrem iného aj ušetrené peniaze, ktoré by inak radnice museli vydávať za čistenie alebo likvidáciu havárií. V menšom meradle je to rovnaké aj v domácnostiach, aj tu oleje postupne pôsobia v odpadoch problémy, ktorým triedením olejov jednoducho predchádzate. Čo oleje a tuky dokážu, nám krásne predviedol slávny londýnsky tukovec, ktorý mal skoro štvrť kilometra a stotridsať ton.

Už vieme, prečo sa oleje neoplatí vylievať do odpadu. Aké sú tie ďalšie dôvody, prečo by sme mali oleje triediť?

Tých dôvodov je viac. Ten hlavný ale vidím v tom, že je jednoducho správne dávať druhý život materiálom, ktoré už človek raz pracne vyprodukoval, spotreboval pri tom veľa prírodných zdrojov a zároveň pri tom hocičo vypustil do ovzdušia. Zvlášť keď je tá recyklácia taká jednoduchá a efektívna, ako je to v prípade olejov. Tie ďalšie dôvody s tým súvisia, sú to také dieliky toho kolobehu – znižovanie produkcie CO2, ochrana vody, pôdy a tak ďalej. Konkrétne pri CO2 máme spočítané, že keď vytriedite štyri litre oleja, ktoré sa znovu vrátia do hry, je to ako by ste vysadili jeden vyrastený strom. A pretože nie všade ide sadiť stromy, môžete planéte pomôcť aj takto.

Na čo konkrétne vytriedený olej poslúži? Čo sa s ním deje od chvíle, keď ho vhodíme vo fľaši do vášho kontajnera?

Vytriedený olej zvážame do továrne, kde sa v niekoľkých krokoch postupne čistí. Plastové fľaše odovzdávame na ďalšiu recykláciu, biologické zvyšky z olejov, ako sú kúsky strúhanky, mäsa a podobne, posielame do bioplynky. Nakoniec nám zostane vyčistený a spracovaný olej, ktorý ďalší spracovatelia využijú ako hodnotnú surovinu na výrobu paliva. Nakoniec teda poslúži ako biozložka klasickej nafty alebo 100% recyklované letecké palivo.

Takže poletíme alebo pôjdeme na dovolenku na olej z rezňov?

Je to tak. Na recyklované letecké palivo už bežne lietajú lietadlá mnohých svetových aeroliniek. Letecká doprava je jedným z najväčších svetových producentov CO2, čo je téma, ktorá silne rezonuje, preto sa neustále hľadajú možnosti. Rovnako efektívna je recyklácia olejov a znižovanie emisií CO2 aj v automobilovej doprave. Tým, že využijete ten istý olej druhýkrát, výrazne znižujete svoju uhlíkovú stopu. Spočítali sme, že „záchranou“ a recykláciou jedného litra odpadového oleja prejdú naše osobné dieselové autá štrnásť až dvadsať kilometrov úplne bez emisií. Každý si takto môže spočítať a „vylepšovať“ svoju vlastnú uhlíkovú stopu.

A čo keď doma nemáme friťák a rezne veľmi nemusíme. Môžeme sa na „záchrane“ oleja tiež nejako podieľať?

Samozrejme, olej doma zďaleka nepoužívame len pri smažení. Do triediacej PET fľaše môžete zlievať oleje zo šalátov, rýb, tuk z mäsa, polievok, marinád, veľa je ho v nakladaných potravinách ako syry, paradajky alebo olivy. Patrí sem aj pevný tuk ako maslo, masť, margarín, stužené tuky. Každý si na začiatku myslí, že použitý olej neprodukuje, a potom je prekvapený, koľko ho za mesiac nazbiera. A verte, že každá kvapka sa počíta. Spomeňte si na to, až nabudúce poletíte k moru – alebo až budete nabudúce doma čistiť upchatý odpad.

Mapa rozmiestnenia kontajnerov na oleje v Krásne nad Kysucou:

 

Ako správne triediť oleje - Leták (PDF)

Galéria k článku