33. Lumentúra sa vydarila!

V sobotu 1.10.2022 sa v našom meste pri Mariánskej kaplnke neďaleko železničnej stanice uskutočnila Lumentúra spojená nie len so svätou omšou, ale so spoznávaním krás kysuckej prírody a stretnutím sa s pracovníkmi rádia Lumen.

Rádio LUMEN zorganizovalo pre svojich priaznivcov už 33. Lumentúru. Radosť zo stretnutia s poslucháčmi v prírode bola o to väčšia, že toto obľúbené podujatie sa konalo kvôli pandemickým obmedzeniam naposledy pred tromi rokmi. Lákadlom bolo tentoraz aj avizované pohostenie od miestnych poľovníkov, ktorí pripravili v cieli túry guláš z diviny.

Slovenské katolícke rádio si pripomenulo 29. septembra sviatok svojho nebeského patróna - sv. Michala, archanjela. Tento významný deň oslávil kolektív pracovníkov rádia aj medzi svojimi poslucháčmi na Lumentúre. Nadšenci turistiky a pohybu v prírode za každého počasia sa stretli pri Kaplnke Panny Márie Kráľovnej anjelov, ktorá sa nachádza veľmi blízko železničnej stanice v Krásne nad Kysucou. Svätú omšu s formulárom o sv. Michalovi, archanjelovi, slúžil tamojší dekan Marian Vojtek a pán farár zo Zborova nad Bystricou Peter Škor. Svätou omšou nás sprevádzali krásne piesne a hlasy v podaní Makabi a Mária Lastovicu, za čo im patrí srdečné poďakovanie. Nakoniec omše priblížil históriu vzniku novej kalvárie primátor mesta Krásno nad Kysucou Jozef Grapa.

Počasie na Lumentúre nebolo ideálne na pohyb v prírode, avšak dážď postupne po svätej omši ustával a pútnikov zastihlo na vrchole túry len jemné mrholenie.

Zdolanie kalvárie trvalo stovke lumenturistov približne polhodinu. Na konci okrem 25-metrovej rozhľadne lákalo najmä prichystané občerstvenie, o ktoré sa postarali poľovníci z Krásna nad Kysucou. Guláš z diviny a teplý čaj potešili po síce krátkom, ale ostrom výstupe na vrchol kalvárie. Pod rozhľadňou bol čas aj na rozprávanie o prírode v podaní Alfonza Lišku, zo Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, a o novinkách z vysielania Rádia LUMEN, ktoré priblížili redaktori a členovia vedenia rádia.

Aj keď pohľad z rozhľadne v Krásne nad Kysucou bol len zahmlený, vidno bolo aspoň samotné mesto a najbližšie okolie. Neisté počasie však neprekazilo radosť zo vzájomného stretnutia pracovníkov rádia a jeho poslucháčov po dlhej dobe obmedzení platných pre podujatia ako je Lumentúra.