VakciZuzka opäť v akcii

Vo štvrtok 5. augusta 2021 sa uskutočnilo v Krásne nad Kysucou už po druhýkrát očkovanie jednorázovou dávkou vakcíny Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson. Aj napriek nepriaznivému, upršanému počasiu bol opäť veľký záujem o očkovanie a ľudia čakali v dlhom rade pre kultúrnym domom.

Po skúsenostiach z prvého očkovania vedenie mesta trvalo na tom, aby očkovací tím zostal očkovať až do posledného záujemcu a nepresúvali sa do ďalšej obce. V tento deň bola organizácia očkovania pripravená od poobedňajších hodín až do podvečera, a preto sa podarilo zaočkovať všetkých viac ako dvesto záujemcov.

Včerajší deň iba potvrdil, že ak chceme zvýšiť zaočkovanosť, je potrebné ísť za ľuďmi do terénu, čo je oveľa účinnejšie ako propagovať drahé reklamy v médiách, alebo ešte drahšie lotérie, ktoré ľudí neprivedú k očkovaciemu tímu. Je to skôr argument pre tých, ktorí sú proti očkovaniu. Jedinou cestou je spolupráca so samosprávami, ktoré to vedia zorganizovať tak, aby ľudia boli v čas o tom informovaní a prichádzali na známe miesto. Potom očkovací plán bude úspešný a pomôže tým, ktorí sa chcú, alebo sa musia zaočkovať z pracovných, či iných dôvodov. V našom meste nikoho nenútime ani neodhovárame od očkovania, je to na dobrovoľnej báze. Snažíme sa vytvoriť vhodné podmienky pre tých občanov, ktorí by do očkovacieho centra v nemocniciach inak nešli. Výjazd medzi ľudí som na župe presadzoval už pred niekoľkými týždňami a posledné dni to len potvrdzujú, že toto je najschodnejšia cesta ako zvýšiť počet zaočkovaných“, povedal primátor Jozef Grapa.

V Krásne nad Kysucou je prvou dávkou zaočkovaných 1858 čo je 27,65% a počet ľudí zaočkovaných druhou dávkou je 1443 občanov, teda 21,04%. Do tejto štatistiky nie je zahrnuté včerajšie zaočkovanie.