Upracme mesto, upracme Slovensko

Aj keď je nedeľa dňom oddychu a nič nerobenia, príroda neoddychuje, lebo by sme zároveň s ňou, neprežili ani my. Preto sme s radosťou prijali ponuku od združenia Sem to nepatrí, ktorá sa neodmieta. V spolupráci s Level reality a priateľmi prírody prišli dobrí ľudia z časti vyčistiť našu prírodu od neporiadnikov, ktorí v našom meste žijú.

V prvom rade mesto Krásno nad Kysucou ďakuje všetkým zainteresovaným zo združenia, organizátorom a ľuďom, ktorí prišli z ďalekých miest Slovenska až z Košíc. Nasadenie a obetavosť ako vyčistili naše mesto potvrdzuje ich zanietenosť pre dobrú vec. Do súkromných kufrov áut nakladali neporiadok a zvážali ho na jedno miesto. Obetovali svoj voľný čas, ruky,  automobily a pohonné hmoty, aby ukázali, že majú radi prírodu.

Upratovania sa zúčastnil i poslanec Európskeho parlamentu Milan Uhrík so svojou rodinou.

„Nadchla ma filozofia, že nezáleží v akom katastri mesta sa aktivisti nachádzajú, príroda je len jedna. A keď z časti pomôžu Krásnu, pomôžu i prírode ako celku. Niektorí občania si ešte stále neuvedomujú, že neporiadok robia vlastným pričinením. Odpad vyvážajú častokrát k brehom vodných tokov, čo je veľmi smutné. Pitná voda je u nás zatiaľ samozrejmosťou, ale nie všade vo svete to tak je. Skoro celý osobný automobil sa našiel v horách nad Krásnom. Veľké množstvo plastov a iných materiálov, ktoré znečisťujú prírodu vyviezli nezodpovední ľudia do neprístupného miesta, odkiaľ ho s námahou odstraňovali.

Prekvapilo ma, že cudzí ľudia majú záujem pomôcť našej prírode a zo strany našich občanov bol záujem len minimálny. Jednou zo zúčastnených pri čistení nášho mesta je Marta Čaradová a vyslovila názor, že sa hanbí, čo všetko vedia krásňania vyhodiť do prírody. Preto vyslovujem veľké ďakujem všetkým, ktorí majú veľké srdce, prišli a ukázali cestu našim občanom ako treba priložiť ruku k dielu. Nestačí iba napísať a upozorniť, kde všade sa nachádza čierna skládka, ale je potrebné spolupracovať pri zisťovaní páchateľa, ktorý nežiadúci odpad na dané miesto vyviezol a pomôcť pri jeho odstránení“, povedal primátor mesta Jozef Grapa.

Vážme si čistú vodu, čistý vzduch. Vážme si a chráňme prírodu, sme jej súčasťou. Milujme to, čo sme dostali darom, nie len dnes, ale celý život.

Galéria k článku