Svetový deň bez tabaku - 31. máj

Tento deň bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day). Zmyslom 31. mája je zlepšiť informovanie o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia v mladom veku a podporiť všetky aktivity a chrániť deti a mládež pred aktívnym, ale aj pasívnym fajčením.

Každoročne sa tento deň venuje nejakej téme, tohtoročnou témou je „Zaviažte sa nefajčiť“. Konzumácia tabaku vedie k smrti až 8 miliónov ľudí ročne. Pandémia Covid - 19 viedla k tomu, že mnoho ľudí, ktorí užívajú tabak, chceli prestať fajčiť. Keď sa tento rok zverejnili dôkazy o tom, že u fajčiarov je pravdepodobnejšie, že sa u nich rozvinie závažné ochorenie s ochorením Covid – 19 v porovnaní s nefajčiarmi, spustilo to, že mnoho fajčiarov chcelo prestať fajčiť. Ukončenie fajčenia môže byť náročné, najmä s pridaným sociálnym a hospodárskym stresom, ktorý prišiel v dôsledku pandémie, ale existuje mnoho dôvodov, prečo prestať. Podľa odborníkov už 20 min. po dofajčení poslednej cigarety sa fajčiari cítia lepšie, pretože tlak krvi a pulz sa vrátia k normálnym hodnotám. Po 8 hodinách hladina oxidu uhoľnatého v krvi klesne na úroveň normálu, tým sa obnoví normálna hladina kyslíka. Po 24 hod. sa znižuje pravdepodobnosť srdcového infarktu. Po 48 hod. sa zlepšuje chuť a čuch. Po 2 týždňoch sa zlepšuje krvný obeh a funkcie pľúc sa zlepšia až o 30%. Po 1 - 9 mesiacoch ustúpi kašeľ, únava, dýchavičnosť, uvoľnia sa dutiny a v pľúcach opäť začína rásť riasinkový epitel, ktorý znižuje riziko infekcie, pľúca sa vyčistia. Po 10 rokoch nefajčenia je riziko rakoviny u bývalých fajčiarov a nefajčiarov približne rovnaké. Zanechanie fajčenia má nielen mnoho zdravotných benefitov, ale rodina pocíti i ekonomický význam.

Prečo je cigaretový dym nebezpečný? Cigaretový dym obsahuje viac ako 4000 chemických látok vo forme častíc a plynov (najznámejšie z nich sú nikotín, decht, oxid uhoľnatý, amoniak a mnohé ďalšie), ktoré sú po vstupe do organizmu schopné vyvolať množstvo chemických reakcií často s negatívnym dopadom na zdravie jedinca. Jeho účinky na ľudský organizmus sú mnohostranné: antigénne (schopné vyvolať protilátky), cytotoxické (toxické pre bunku), mutagénne (spôsobujúce zmeny dedičných vlastností bunky) a tiež karcinogénne (spôsobujúce rast nádorov a vznik rakoviny).

Z uvedených dôvodov si treba uvedomiť, že nikdy nie je neskoro prestať. Rozhodni sa už dnes a prestaň fajčiť!

 

Pripravilo:

Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci