Mesto oslavovalo veľkolepo

Prvý septembrový víkend patril v Krásne nad Kysucou veľkolepej oslave, na ktorej sme si pripomenuli 20. výročie od udelenia štatútu mesta.

Dve dekády sa mesto formovalo do súčasnej podoby. Postupom času expandovalo a dokonca predbehlo i okolité mestá a obce. Primátor Jozef Grapa si dal záležať na budovaní svojho mesta a naštartoval priemysel, dopravu, sociálnu sféru, investičné činnosti, rekonštrukciu materskej školy, požiarnej zbrojnice až po mestskú radnicu. Vybudoval zberný dvor, desiatky kilometrov cyklotrás, unikátnu kalváriu s krížovou cestou a vyhliadkovú vežu. Zaviedol bikesharing, zdokonalilo sa separovanie odpadu a iné užitočné.

Ani protipandemické opatrenia nás nezastavili, aby sme ľuďom spravili radosť a pripomenuli si tento významný deň pre Krásno. V rámci možností sme pripravili zaujímavý dvojdňový program. V sobotu nechýbal obľúbený turistický pochod Krížom Krážom osadami mesta, či Požiarny útok s vodou, ktorý uhasilo družstvo Krásno A. Družstvo Krásno B skončilo na druhom mieste. Súťažilo celkom 10 družstiev z celého okola. Podvečer sme si pozreli thajský box, kde chlapci mali guráž a zápasili do posledného dychu. Vydali zo seba všetko, za čo im patrí môj rešpekt, potlesk a poďakovanie“, povedal primátor Jozef Grapa.

Večernú zábavu odštartovala speváčka Michaela Martykanová so skupinou KOMA. Nováčikom na krásňanskom pódiu bola kapela BluesCA s cover hitmi skupiny Katapult. Veľkým prekvapením bola priestorová laserová show, ktorá zdokumentovala všetky klenoty, ktorými sa mesto pýši. Množstvo farebných variácií a rôznych efektov uchvátilo všetkých prítomných.

Zábavu umocnila obľúbená kapela Veľký Dom, ktorá chytľavými hitmi zabávala všetky vekové kategórie do neskorých nočných hodín.

V nedeľu sme začali ďakovnou sv. omšou, ktorú celebroval dekan farnosti ICLic. Mgr. Marian Vojtek a kaplán Mgr. Miroslav Crkoň. Ako býva zvykom, anjelským hlasom spievala skupina Makabi.

V rámci kultúrneho programu sa predstavili žiačky zo ZUŠ pod vedením Mgr. Jarky Jelinkovej, Vaneska Tomčalová, Petra Vaňovcová, Ema a Stella Gavlasové. V duo hre vystúpila Sofia Králiková a Simona Mária Halvoníková.

V poobedných hodinách v Hüblovej sieni otvoril primátor mesta Jozef Grapa výstavu výtvarníka a rodáka z Krásna nad Kysucou Justína Haceka pod názvom Dedovizeň. Na domácom pódiu si zaspievala aj Fsk Vrabčiar, Kysucká muzička, či slávny FS Drevár. Hosťoval i legendárny Karel Gott revival, ktorého hity sú nesmrteľné.

Zvykne sa hovoriť “na dobré sa dlho čaká“ toto porekadlo potvrdil i ľudový rozprávač Jožko Jožka, ktorý svojím jedinečným humorom pobavil publikum a chvíľami ho dohnal až k plaču.

V slávnostnom programe primátor mesta Ing. Jozef Grapa ocenil osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj mesta: František Smržo, Pavol Targoš, Mgr. Gabriela Bírová, Mgr. Vladimír Targoš, Marta Buková, Justín Hacek, Mgr. Ladislav Hrubý, MUDr. Peter Zapletal, Ing. Ján Drahňák, Marta Čaradová. Pri tejto príležitosti kultúrna komisia udelila mimoriadnu cenu primátorovi Jozefovi Grapovi, za jeho aktívny prínos pre mesto Krásno nad Kysucou, pretože vždy vidí víziu a splní aj misiu.

Zlatým klincom programu bola šou hudobno-zábavnej skupiny Ščamba z východu Slovenska, ktorá ponúkla koncert ich najväčších hitov ale i vtipov. Záverečnou bodkou za bohatým kultúrnym a športovým víkendom bol nádherný ohňostroj. Taká to bola krásna narodeninová oslava Krásna. Veríme, že budeme spoločne ešte dlho na ňu spomínať.

Ďakujeme všetkým účinkujúcim, organizátorom, stánkarom, skvelej moderátorke Zuzanke Zuzčákovej Gacíkovej, ktorá nás láskavým slovom sprevádzala dvojdňovým programom a v neposlednom rade vám, milí krásňania, pretože bez vás by nebolo naše mesto mestom, ktoré nám je srdcu najbližšie.

Foto: E. Koprna, Ľ. Podoláková, R. Kuljovský

Galéria k článku