Mesto odštartovalo Bikesharing

Krásno nad Kysucou - 26. mája 2021 slávnostne spustilo obľúbený Bikesharing, za účasti Ing. Matúša Digu – business developera spoločnosti Antik Telecom, primátora mesta Ing. Jozef Grapu a poslancov mestského zastupiteľstva.

Verejné bicykle (bikesharing) sú služba, ktorá zabezpečuje požičiavanie bicyklov osobám, ktoré ich nevlastnia. Hlavnou myšlienkou je poskytovať bicykle za prijateľnú cenu na krátke cesty v mestských oblastiach.

„K dispozícii máme 40 ks mechanických bicyklov od spoločnosti Antik Telekom, ktoré si môžu občania i návštevníci zapožičať. Rozmiestnené budú v piatich stanovištiach. Prestrihnutím duše z kolies bicykla sme dokončili snahu, že aj v malom meste môže fungovať moderný bikesharing. Od dnes patrí i Krásno nad Kysucou k mestám, ktoré ponúkajú zdieľanie bicyklov pre verejnosť. Toto sa mohlo podariť len vďaka dlhodobej koncepcii, budovaním desiatok kilometrov cyklotrás. Krásňania a návštevníci mesta sa jednoduchým presunom dostanú k všetkým dôležitým objektom /železničná stanica, pošta, mestský úrad, základná škola, priemyselný park, zdravotné stredisko, kostol a ďalšie lokality/. Teším sa tejto novinke a verím, že bikesharing uľahčí prepravu v meste,“ povedal J. Grapa.

Ak máte záujem o skúšku, na začiatok je potrebné stiahnuť do mobilu aplikáciu s názvom Antik SmartWay: pre telefóny s OS Android, pre telefóny s iOS (iPhone). Uhradíte depozit vo výške 20 €, ktorý slúži pre prípad poškodenia bicykla alebo inej škody. Prvých 30 minút prvej jazdy je zdarma. Ak sa vám systém požičiavania typického mestského dopravného prostriedku zapáči, musíte si nabiť cez aplikáciu kredit. Máte viac možností: mesačné bicyklovanie, bicyklovanie na celú sezónu a minútovú tarifikáciu.

„V rámci spustenia bikesharingu chceme občanom poskytnúť kupón na 60 minút bicyklovania zdarma. Použitím kupónu Y6NEU6 ktorý po zadaní do aplikácie ANTIK SmartWay v časti voucher, „nabije“ 60 minút bicyklovania. Samozrejme je potrebné, aby sa záujemcovia pred tým normálne registrovali. Tento kupón bude možné využiť až do 30.06.2021 a vždy iba raz na jednu registráciu“, uviedol M. Diga.

Voľný bicykel nájdete prostredníctvom mapy v aplikácii. Pri samotnej výpožičke prostredníctvom aplikácie si načítate QR kód, ten odomkne zámok bicykla. Po vašej jazde, zámok manuálne uzamknete, a tým sa skončí minútová tarifikácia. Aby ste si boli istí, že sa vám podarilo zámok zamknúť a neplatíte za jazdu ďalej, zariadenie pípne a informáciu uvidíte aj v mobile. Podmienkou využívania služby je bicykel po skončení jazdy odparkovať na vhodnom viditeľnom mieste, aby nezavadzal na chodníku alebo neblokoval cestu, nikdy nie na súkromnom pozemku. Prostredníctvom aplikácie môžete napríklad nahlásiť poruchu bicykla, zistíte tu zoznam svojich jázd a stav svojho konta.

Cenník: Mesačné bicyklovanie - jazdíte 30 dní s max. limitom 30 min. denne. Po presiahnutí denného limitu hradíte 1 € na hodinu s minútovou tarifikáciou. Vhodný balík pre častejšie využívanie bez potreby platby po každej jazde. ANTIK klienti jazdia dvakrát dlhšie. Cena je 5 € za mesiac.

Bicyklovanie na celú sezónu - jazdite kedykoľvek a neriešte platby po každej jazde s max. limitom 1 hod. denne. Po presiahnutí denného limitu hradíte 1 € za hodinu s minútovou tarifikáciou. ANTIK klienti jazdia dvakrát dlhšie. Cena za balík je 30 € na celú sezónu.

Jazdím, potom platím - jazdíte ihneď a platíte z Vašej AntikPay peňaženky, ktorú si neustále dobíjate podľa potreby. Minimálny kredit je 10 €. Služba je spoplatnená minútovou tarifikáciou. Cena za 1 hodinu je 1 euro.

Chcete vedieť viac? Navštívte webovú stránku www.verejnybicykel.sk.

Videonávod ako používať ANTIK Bikesharing:

Mapa stanovíšť v Krásne nad Kysucou:

Galéria k článku