Bikesharing pre moderné mesto

Veľa občanov sa už určite stretlo s bikesharingom, ktorý je známy hlavne vo väčších mestách Košice, Bratislava, Žilina a v iných.

Aj napriek tomu, že Krásno nad Kysucou sa nemôže rovnať s týmito metropolami, krajskými či okresnými, prevádzka požičiavania bicyklov (bikesharing) bude čoskoro spustená aj v našom meste.

Zdieľanie bicyklov sme plánovali zaviesť už minulý rok, ale pre obmedzenia vyplývajúce z pandémie a problémy s ňou spojené nám to nebolo umožnené. Bikesharing má veľký význam najmä preto, že mesto disponuje vybudovanou cyklotrasou z každej strany a ku všetkým dôležitým objektom. Cyklotrasa smeruje k mestskému úradu, pošte, kostole, vedie popri ZŠ, železničnej stanice ale nachádza sa aj v blízkosti priemyselného parku. Pretína sídlisko Struhy i novú výstavbu bytových a rodinných domov v Zákysučí. Práve teraz je vidieť koncepcia budovania cyklotrasy, alternatívnu dopravu pre cyklistov.

Cyklotrasa dostáva ešte významnejší zmysel ako na oddych a turistiku. Vieme sa bezpečne dopraviť z miesta bydliska do požadovaného bodu. Pred dvoma rokmi som prednášal na konferencii s aktuálnou témou Smart technológie. Medzi účastníkmi bola aj spoločnosť ANTIK Telecom. Najskôr sa im zdalo, že naše mesto počtom obyvateľov je veľmi malé na zavedenie projektu bikesharingu. Nakoniec sme sa dohodli na spolupráci a uznali, že bikesharing bude pre nás prínosom, vzhľadom na vybudované cyklotrasy. Perfektný príklad ak niekto ide zo sídliska na vlak, zoberie si bicykel a nechá ho na železničnej stanici, nastúpi na vlak. Poobede sa vráti, vezme druhý bicykel a dovezie sa späť domov“, uviedol primátor Jozef Grapa.

K dispozícii máme 40 ks mechanických bicyklov, ktoré si môžu občania i návštevníci zapožičať. Rozmiestnené budú v piatich stojiskách:

1. Kalinov
2. Zdravotné stredisko
3. Námestie pred kultúrnym domom
4. Pošta
5. Železničná stanica

Výhodou bikesharingu je, že pevné stanoviská nebudú uzamykateľné ale môžu sa premiestniť podľa potreby. Pred použitím bicykla je potrebné sa zaregistrovať a stiahnuť do mobilu aplikáciu s názvom AntikSmartWay. Bikesharing sa môže využívať len v katastri Krásno nad Kysucou, po cyklotrase smerom na Dunajov a po Oščadnicu. Mimo katastra sa bicykel zablokuje a nebude funkčný.

Prevádzkovateľom bikesharingu je spoločnosť ANTIK Telecom v spolupráci s mestom Krásno nad Kysucou.

Budúci týždeň sa budú inštalovať označníky na konkrétnych stanovištiach a rozmiestňovať bicykle. O ďalšom postupe a spustení do prevádzky Vás budeme čoskoro informovať.

Galéria k článku