Vyjadrenie k zverejnenej mape s Covid-19

Veľa občanov mesta sa zaujíma o prípad nakazenia našej obyvateľky koronavírusom. Nakoľko mesto Krásno nad Kysucou tieto informácie nedostáva, trvalo dlhšie kým sme mohli neoficiálne zistiť o aký prípad sa jedná.

V posledných dňoch kolovala na internete a v médiach mapa, na ktorej boli zverejnené informácie o občanoch Slovenska, ktorí sa nakazili novým koronavírusom. Pri Krásne nad Kysucou ste tak mohli nájsť prípad nákazy 43 ročnej ženy, ktorá sa vrátila zo Švajčiarska a má trvalé bydlisko v Krásne nad Kysucou. Na danej mapke sa bod zobrazoval na ulici 9. mája, ale chcem upozorniť našich občanov, že táto mapka ukazuje len rámcovú polohu nášho mesta a nie je to presné miesto bydliska uvedenej pacientky.

Ďalej chcem občanov upozorniť, že táto žena sa do Krásna ani nedostala a hneď po príchode zo Švajčiarska bola umiestnená v záchytnom stredisku a dlhodobo sa ani predtým v Krásne nezdržiavala. Dlhodobo žila mimo mesto a dokonca i mimo Žilinského kraja, preto chcem  poprosiť občanov aby nebrali ul. 9. mája za správnu informáciu. Na tejto ulici, prípadne vo vyznačenom objekte nikto nie je nakazený vírusom. Označenie je len rámcovo pre mesto Krásno a ulica je vyznačená taktiež len rámcovo ako sa má zobrazovať mesto Krásno a nie konkrétny dom.

Na základe danej skúsenosti žiadame kompetentné orgány o skoré informovanie vedenie mesta, aby sme tak mohli ďalej informovať našich obyvateľov a tak zabrániť rôznym dezinformáciám. Ďakujem za porozumenie ako aj za disciplínu s akou dodržiavate vyhlásené usmernenia a spoločne dúfajme, že toto bol jediný prípad nákazy aj keď nie trvalo žijúcej občianky v našom meste.

Ing. Jozef Grapa
primátor mesta