Vyhliadková veža je už otvorená

Interreg Slovensko - Česko
Poslednú prázdninovú nedeľu 2020 sme v Krásne nad Kysucou otvorili novú atrakciu v podobe vyhliadkovej veže, ktorá sa vypína na kopci Diel. Za prvých pár dní navštívilo vyhliadkovú vežu stovky zvedavcov. Vyhliadka s výškou 25 metrov ponúka čarokrásne výhľady na mesto, priľahlé obce a okolitú krajinu.

Na prvom poschodí vyhliadkovej veže je galéria, v ktorej nájdete informácie o meste Krásno nad Kysucou.

Majestátna vyhliadková veža sa vypína v osade U Jantov, kde čoskoro pribudne aj kalvária a spevnená cesta, ktorú možno zdolať aj na bicykli nadšencami cykloturistiky. Autorom veže je známy staviteľ rozhľadní nie len na Kysuciach architekt Stanislav Mikovčák, ktorý hovorí „toto miesto spĺňa všetky atribúty rozhľadne a dodáva, že panoráma v smere Čadca, Kysucké Nové Mesto je úchvatná a stojí za výstup na miesto. Na každej strane veže je okno, z ktorého vidieť do každej osady Krásna. Veža je postavená v kombinácii železa, dreva a kameňa“.

Pri príležitosti 695. výročia prvej písomnej zmienky o meste Krásno nad Kysucou pri vyhliadkovej veži celebroval sv. omšu dekan farnosti Marian Vojtek spolu s kaplánom Michalom Tichým. Na záver udelil požehnanie všetkým tým, ktorí budú navštevovať toto Božie dielo - rozhľadňu. Svätú omšu obohatil anjelským spevom súbor Makabi. Po vysvätení rozhľadne, primátor mesta Jozef Grapa spolu s autorom Stanislavom Mikovčákom a zhotoviteľom diela p. Sýkorom slávnostne prestrihli páku, čím otvorili dvere do rozhľadne.

„Tri veci rozhodli o tom, prečo vyhliadková veža stojí práve v osade U Jantov. Prvou je legenda o Krásne, ktorá hovorí, že tu niekedy dávno stála hradná veža, ktorá signalizovala, že sa blíži nepriateľ, druhou je povzdych hradného pána „ako je tu krásne“ a práve vtedy vznikol názov mesta Krásna. Tretím atribútom je, že iba v tejto jednej osade chýbala letná svätá omša, tak som splnil prianie potomkov z tejto osady“, povedal primátor Jozef Grapa.

Skvelú atmosféru umocnili štyri výstrely z dela, o ktoré sa postaral historický spolok Svätého Šebastiána. Nálada gradovala aj vďaka ľudovým pesničkám z domácej produkcie v podaní Kysuckej muzičky a folklórnej skupiny Vrabčiar.

Ďakujeme všetkým zainteresovaným, ktorí priložili ruku k dielu a veríme, že rozhľadňa bude znamenať nielen turistickú atraktivitu nášho mesta, ale i symbol spojenia zeme s nebom a symbol budúcnosti, ktorú vidíme v našich deťoch. Ale i krásneho nadhľadu, ktorý je taký potrebný v medziľudských vzťahoch, lebo naše mesto – to sme my sami.

 

Foto: E. Koprna

Galéria k článku