Verejný bicykel pre zdravé mesto

Krásno nad Kysucou plánovalo zaviesť zdieľané bicykle - bikesharing už v tomto období. Žiaľ, pandémia koronavírusu ovplyvnila pripravovaný projekt, ale nezastavila a pokračujeme s malým oneskorením.

Pravdepodobne v letnom mesiaci júl, august by sa červeno-biele bicykle mohli konečne objaviť aj v našom meste. Problém nastal s dodávkou spomínaných bicyklov, ktorá bola zabrzdená u výrobcu v Ázii. Objednávka sa v súčasnosti dokončuje, pripravuje na nalodenie a privezenie na Slovensko.

Mesto spoločne s najväčším prevádzkovateľom bikesharingu, spoločnosťou Antik Telecom podpísali zmluvu, podľa ktorej bude v Krásne umiestnených 50 bicyklov. Využívať ich môžu občania, ale i návštevníci mesta.

Zdieľaný bicykel sa odomkne pomocou aplikácie v jednotlivých stanoviskách. Odložiť ho môžeme na mieste, kde sme sa dopravili. Aplikácia umožňuje prehľad, kde sa najbližší dostupný bicykel nachádza, ale aj spôsob prevádzky. Bicykel môže jazdiť i mimo katastra mesta, no ukončenie jazdy musí byť v meste.

Mesto je pripravené na takúto službu a podľa prevádzkovateľa, máme ideálne podmienky pre bikesharing vzhľadom k tomu, že sme už v minulosti vybudovali niekoľko kilometrov cyklotrás zo všetkých dôležitých objektov. Mrzí ma, že prevádzka sa oneskorila. Bicykle mali byť dodané už začiatkom mája, no dodávka sa oneskorila a prevádzka nemohla byť spustená. Na poslednom rokovaní som bol ubezpečený, že výroba sa dokončuje a v priebehu niekoľkých týždňov bude naše mesto jedno z prvých, kde budú nové bicykle nainštalované. Pomocou našich cyklotrás sa bezpečne dopravia študenti do škôl, občania zo železničnej stanice na poštu, k zdravotnému stredisku do kostola alebo na mestský úrad, a tak doprava v meste bude viac ekologická“, uviedol primátor Jozef Grapa.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR bikesharing je vhodnou alternatívou dopravy nielen zo zdravotného hľadiska, ale i ochranou proti šíreniu koronavírusu.

Galéria k článku