Solidarita medzi starostami z krajín EU a Ukrajiny

Minulý týždeň sa o meste Krásno nad Kysucou intenzívne rozprávalo až za hranicami našej vlasti.

Ministerstvo zahraničných vecí SR a veľvyslanec na Ukrajine Marek Šafin na základe získaných informácií o našom meste, požiadali primátora mesta Ing. Jozefa Grapu aby prostredníctvom videokonferencie sprostredkoval svoje skúsenosti s progresívnym riadením a rozvojom mesta.

Kľúč k úspešnému riadeniu obcí je medzinárodným projektom, kde sa odovzdávajú vlastné skúsenosti získané cieľavedomou činnosťou ostatným regiónom úspešných miest v rámci Európy. Aktuálnou témou bol i postup samosprávy v rámci fungovania štátu.

Do online fóra sa zapojilo približne 100 ukrajinských zástupcov miestnych samospráv, vedenie štátnych organizácii a nášho veľvyslanectva na Ukrajine.

Hlavným speakrom skoro 2 hodinovej konferencie bol primátor mesta Krásno nad Kysucou Ing. Jozef Grapa, ktorý sa podelil so svojim know-how pri expanzii mesta a riešení problémov v samospráve.

“Pre mesto ale i pre mňa osobne to je veľká česť, že označili práve nás za úspešné mesto, ktoré môže zdieľať svoje skúsenosti z riadenia samosprávy i v zahraničí. V rámci prezentácie mesta, som priblížil jeho históriu ale najmä rozvoj za posledných 10 rokov, ďalej skúsenosti s financovaním mesta a prípravu investičných akcií. Som hrdý na to, že naše malé mesto, v ktorom žije cca 7 000 občanov môže poradiť a posunúť skúsenosti oveľa väčším mestám ako sme my.

Pozvanie do online konferencie prispieva k dobrému imidžu nášho mesta nielen na Slovensku ale i v zahraničí. To, že oslovili práve nás, je presvedčivým argumentom, že informácie prostredníctvom rôznych tokov, štátnych organizácii sa dostali až do zahraničia. Táto konferencia nie je jediná na medzinárodnej úrovni. V rámci V-4 som prezentoval tiež skúsenosti získané s riadením samosprávy, čím sa dostávame do povedomia Európy.

Dúfam, že propagácia mesta pozitívne ovplyvní rozvoj turizmu ale i získavanie nových investícií. Teší ma, že krásňania sa môžu stretnúť s kladným názorom na fungovanie našej samosprávy aj za hranicami nášho štátu,“ uviedol primátor.

Video v ktorom zdieľa svoje dojmy z podujatia pán veľvyslanec Marek Šafin nájdete tu: https://www.facebook.com/ULEADwithEurope/videos/918753088531702

Galéria k článku