Florián dôstojný patrón hasičov

Dnes 4. mája si pripomíname svätého Floriána, patróna všetkých hasičov. Jeho odvaha a vernosť, s nasadením vlastného života je to, čo robí sv. Floriána dôstojným patrónom hasičov a záchranárov.

Z histórie:

Podľa neskorších životopisov Florián bol kresťanský vojak. Podľa niektorého životopisu bol vyšší dôstojník, ktorý chcel zachrániť 40 kresťanov uväznených v prenasledovaní cisára Diokleciána. Z Mauntemu pri Kremse, kde býval, sa vybral do Lorchu - Horné Rakúsko, kde miestodržiteľ Akvilín držal kresťanov, ktorých čakala smrť. Ale keď sa miestodržiteľovi vojaci dozvedeli o cieli Floriánovej cesty, zajali ho a predviedli pred Akvilína. Ten sa pokúšal najprv odviesť kresťanského dôstojníka od viery. Keď sa mu to nepodarilo, dal ho mučiť a napokon s kameňom priviazaným na šiju hodiť do rieky Enns, kde sa utopil.  Nad jeho hrobom vznikol najprv benediktínsky kostol a neskôr slávne opátstvo rehoľných kanonikov (St. Florian). V r. 1183 modenský biskup Egídius preniesol časť relikvií sv. Floriána do Poľska, kde v Krakove knieža Kazimír dal postaviť na česť mučeníka peknú baziliku.

Na sv. Floriána si každoročne spomínajú aj naši dobrovoľní hasiči DHZ Krásno nad Kysucou slávnostnou sv. omšou a sprievodom, žiaľ, súčasná situácia nám tento rok nedovoľuje hromadné zhromaždenia, preto chcem poďakovať všetkým našim hasičom za vykonanú prácu, i tým, ktorí už nie sú medzi nami, tým, ktorí sa zaslúžili o založenie hasičského zboru a popriať im všetko najlepšie pri ich ťažkej, mnohokrát nedocenenej práci,“ uviedol primátor mesta Jozef Grapa.

Modlitba k sv. Floriánovi:

Všemohúci a milosrdný Bože, Ty si dal svätému Floriánovi silu vydržať všetky útrapy mučenia. Pomáhaj aj nám, ktorí dnes oslavujeme jeho víťazstvo, aby sme s Tvojou pomocou dosiahli víťazstvo nad zlobou a nenávisťou a obstáli v každom nebezpečenstve. Prosíme o to skrze nášho Pána Ježiša Krista, Tvojho Syna, ktorý je Boh a s Tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom svätým po všetky veky vekov. Amen