ZMOS organizoval druhý ročník medzinárodnej konferencie

Združenie miest a obcí Slovenska zrealizovalo druhý ročník medzinárodnej konferencie pod názvom MUNICIPÁLNA V-4. Ambíciou každoročného dvojdňového podujatia bola diskusia o témach, ktoré sa týkajú miest a obcí v každom zo štátov Vyšehradskej formácie.

Dve témy na dva dni
Druhý ročník medzinárodného podujatia sa venoval dvom kľúčovým témam. Prvou témou boli kľúčové aspekty verejných obstarávaní a druhou cezhraničná spolupráca a skúsenosti samospráv.

Každý tematický okruh bol vzhľadom na aktuálnosť tém, ale aj atraktivitu prednášok aj diskusie účastníkov zaujímavý a prínosný. A to tak pre volených predstaviteľov samospráv, ako  aj pre odborných zamestnancov miest a obcí, ktorí sa podujatia zúčastnili a aktívne sa zapájali do diskusií.

Cezhraničná spolupráca a skúsenosti samospráv
Tento názov patril druhej nosnej časti podujatia a bol obohatený praktickými skúsenosťami viacerých rečníkov. Jaromír Jech zo Svazu měst a obcí České republiky predstavil mimoriadne inšpiratívny projekt združenia venujúci sa dobrovoľnej spolupráci obcí a to v prednáške s názvom Centrá zdieľaných služieb – úspechy a očakávania. Ide o projekt ktorého cieľom bolo skvalitniť a zefektívniť verejné služby a tak získať pre mestá a obce ďalšie finančné prostriedky využiteľné na ich rozvoj. Jaromír Jech predstavil pilotný projekt a informoval o konkrétnych preukázateľných prínosoch, ktoré sa osvedčili budovaní centier spoločných služieb na úrovni 186 územných obvodov.

Primátor Jozef Grapa predstavil prínos spolupráce s Gminou Milówka a mestom Frenštát pod Radhoštěm, ktoré sa orientovali na kultúrne podujatia, zlepšenie komunikácie medzi regiónmi, rozširovanie turistickej infraštruktúry a budovania turistických trás vrátane cyklotrás.

Druhý rokovací deň medzinárodnej konferencie „Municipálna V-4: Smart ako nástroj na podporu cezhraničnej spolupráce“ patril financovaniu dobrých nápadov.

Kašický, veľvyslanec s osobitným poslaním pre granty Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a Švajčiarskeho finančného mechanizmu, predstavil konkrétne výzvy s finančnou alokáciou, ktoré pomôžu rozvíjať mestá a obce.

Zástupca Európskeho zoskupenia územnej samosprávy Gábor Lelkes priblížil činnosť a aktivity EZÚS ako príležitosti na cezhraničnú spoluprácu. Vystúpenie obohatil konkrétnymi príkladmi financovania a realizácie ambicióznych komunálnych projektov v rámci cezhraničnej spolupráce.

Nakoľko význam mnohých komunálnych projektov znásobuje spolupráca viacerých samospráv na úrovni regiónov, Jana Beresecká zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity predstavila účastníkom podujatia funkčné regióny ako nástroj koordinovaného rozvoja územia.

Cieľovou skupinou medzinárodnej konferencie boli štatutárni predstavitelia miest a obcí, odborní zamestnanci mestských a obecných úradov, zamestnanci spoločných obecných úradov, hlavní kontrolóri, prednostovia a ekonómovia mestských a obecných úradov. Podujatie sa uskutočnilo 17. a 18. septembra 2019 v Kongresovom centre v Piešťanoch.

Medzinárodná konferencia bola súčasťou aktivít v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý realizujeme vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Galéria k článku