V meste sa konali Ondrejovské hody

V Krásne nad Kysucou sa prvú decembrovú nedeľu konali tradičné Ondrejovské hody, na počesť patróna nášho kostola a celej farnosti, svätého Ondreja.

Slávnostná omša sa začala sprievodom kňazov, miništrantov a členov dobrovoľného hasičského zboru. Svätú omšu celebroval dekan farnosti Mgr. Marián Vojtek s kaplánom Mgr. Michalom Tichým a anjelským spevom ju sprevádzala spevácka skupina Makabi.

Od skorého rána sa po meste šírila vôňa medovníkov, sladkostí, ale aj medovinky. Každý si prišiel na svoje. Nechýbala ani tradičná zabíjačka a rôzne špeciality. Či už to bol chlieb s masťou a cibuľou, tlačenka, klobáska, alebo kapustnica.

„Iné mestá či obce oslavujú svojich patrónov v letných mesiacoch, ale i v zimnom termíne hodových slávností mesto vie zabezpečiť kvalitné podujatie na počesť vysviacky nášho kostola. Počasie je prívetivé a krásňania i návštevníci z okolia, dokonca zo zahraničia sa mohli presvedčiť, že sa oplatí prísť na námestie sv. Ondreja“, povedal primátor mesta Jozef Grapa.

Okrem stánkového sortimentu si návštevníci mohli zakúpiť vianočné darčeky a vychutnať si predvianočnú atmosféru pri primátorskom punči.

K chutnému jedlu samozrejme nesmela chýbať ani dobrá nálada, o ktorú sa postarala folklórna skupina Vrabčiar, ktorá sa odprezentovala novými zimnými krojmi.

Hodová nedeľa bola zároveň aj prvou adventnou nedeľou, kedy sa v kostole posväcovali adventné vence a sviečky.

Nebolo tomu inak ani na námestí pred mestským úradom, kde nechýba ani tento rok krásny adventný veniec, ktorý v podvečerných hodinách posvätil dekan farnosti.

Primátor mesta Jozef Grapa pripomenul symboliku adventného venca a poďakoval všetkým zúčastneným pri zapálení prvej adventnej sviece, ktorá symbolizuje MIER a príchod najkrajšieho obdobia v roku - Vianoce.

Galéria k článku