Prínos žiakov ZŠ k environvýchove

V nie tak dávnej minulosti žil človek a príroda vo vzájomnej harmónii. Príroda bola pre človeka balzamom na dušu i telo. Mnohí to vnímali ako samozrejmosť, podceňovali každodennú všednosť krásy života, prírody. Z človeka ako tvorcu a ochrancu sa stal konzument, čo sa prejavilo i v starostlivosti o životné prostredie. Dnes čoraz nástojčivejšie voláme po ochrane životného prostredia, po triedení komunálneho odpadu, po obnove vodných zdrojov...

Odkiaľ začať? Sám od seba!

To bol hlavný dôvod, prečo sme sa prihlásili do Rozvojového projektu v regionálnom školstve pod názvom Environprojekt 2019 financovaného z prostriedkov Ministerstva školstva SR a zriaďovateľa Mesto Krásno nad Kysucou.

Základná škola má pekné exteriérové priestory, v ktorých sa donedávna nachádzali staršie dreviny i alergény. Tie sme boli nútení, vzhľadom na zdravie detí, odstrániť.

Vznikol nový priestor vhodný na vytvorenie školskej záhrady i oddychovej zóny. Preto sme náš projekt orientovali na vybudovanie Učiacej záhrady. Prostredníctvom neho chceme viesť žiakov k úcte k vlastnej práci, k ochrane životného prostredia a v neposlednom rade k zachovaniu prírodného dedičstva. Žiaci sa vrátili do našich detských čias, kedy bolo prirodzené pomáhať rodičom i starým rodičom na poliach i v záhradách, kedy nebolo nič výnimočné starať sa o lesné studničky i les ako taký.

Bolo úžasné pozorovať a zároveň spolupracovať s deťmi i rodičmi pri vytváraní náučného chodníka lemovaného nízkokmennými ihličnatými drevinami typickými pre Kysuce, pri vytváraní bylinkovej špirály, osádzaní domčekov pre hmyz, vtáčích búdok i kŕmidiel. Deti s vervou pripravovali priestory pre komposter i vyvýšené záhony, ktoré v spolupráci s pedagógmi situovali do vymedzeného priestoru. Precízne ukotvili xylofón z prírodného materiálu, osadili slnečné hodiny.

V tejto situácii skutočne človeka premkne krásny pocit, ale zároveň tiež obava a prianie, aby sme si dokázali nielen svoju, ale tiež prácu iných vážiť a neničili v sebe pocit krásna z nádhernej flóry a fauny.

Tá totiž bude slúžiť nám všetkým. Žiakom pri získavaní nielen vedomostí o prírode, ale tiež pri tom, ako sa o ňu starať, chrániť ju a zveľaďovať. Spolu s pedagógmi budú Učiacu sa záhradu využívať v priebehu výchovno-vzdelávacieho procesu v rôznych predmetoch i ich zložkách.

Chceme, aby skultivovaný priestor slúžil i verejnosti, aby ho využívali spolu so svojimi deťmi a viedli ich k tomu, ako sa majú správať k prírode, ako ju chrániť a pohybovať sa v nej.

Chcem menovite poďakovať najmä p. učiteľom Frišovej, Masnicovi i Ondruškovi, ktorí nepozerali na svoj voľný čas a skutočne obetavo viedli deti k vytvoreniu Učiacej záhrady. Že ľuďom záleží, a nielen domácim Krásňanom, na zveľaďovaní prírody svedčí i skutočnosť, že v priebehu realizovania celého projektu bol osobnou účasťou, odbornou radou i sponzorstvom nápomocný pán Kurucár Jozef, majiteľ záhradníctva z Kysuckého Lieskovca.

 

 

Mgr. Vladimír Targoš

Galéria k článku