Mesto prekročilo prah dospelosti

Prvý september je nielen deň Ústavy Slovenskej republiky, ale aj deň, kedy získalo naše mesto Krásno nad Kysucou štatút mesta a začalo písať svoju už osemnásťročnú históriu.

„Mesto si zaslúži dôstojnosť a "osemnástiny" je potrebné aj primerane osláviť. Toto výročie sme si začali pripomínať, keď som nastúpil do funkcie primátora a myslím si, že je správne sa spoločne stretnúť a zabaviť. Už deväť rokov organizujeme toto podujatie nielen ako spomienku na vznik mesta, ale ako aj príležitosť poďakovať sa všetkým ľuďom, ktorí sa pričinili o rozvoj mesta ako celku a jednotlivých odvetví. Preto ma teší, že každý rok sa čoraz viac ľudí zabáva na námestí, domáci, ale aj ľudia zo širokého okolia. K narodeninám nám prišli zagratulovať aj starostovia z okolitých obcí a predstavitelia štátnych inštitúcií,“ povedal primátor mesta Jozef Grapa.

Mesto na počesť pripravilo bohatý kultúrny, ale i športový program ako sa na významný sviatok patrí. V ranných hodinách sa uskutočnil 0. ročník Turistického zrazu a v poobedňajších hodinách vypukla hasičská súťaž Požiarny útok s vodou O pohár primátora mesta a Krásno potvrdilo favorita.

Sobotný večer odštartovala poprocková kapela Recover, ktorej členovia pochádzajú z rodných Kysúc a neďalekej Žiliny.

Krásno navštívil aj Bon Jovi revival a zaspieval jeho nezabudnuteľné hity. Leader kapely Rado Moznich naspieval hokejovú hymnu "Nech Bože dá", za ktorú získal zlatú platňu. Po rockovom údere vystúpila po prvýkrát na krásňanskom pódiu známa speváčka Dominika Mirgová, ktorá zažiarila ako finalistka 3. Slovenskej SuperStar.

Narodeninová zábava gradovala diskotékou do neskorých nočných hodín.

Nedeľné dopoludnie patrilo slávnostnej svätej omši, ktorú celebroval dekan farnosti Mgr. Marian Vojtek s kaplánom Mgr. Michalom Tichým. Anjelským spevom sprevádzala sv. omšu spevácka skupina Makabi.

Kultúrny program začala domáca folklórna skupina Vrabčiar, vystúpili i heligonkári Jarky Jelínkovej a uskutočnila sa aj Zbojnícka svadba. Predstavil sa i charizmatický, nevidiaci spevák a hudobník s viacnásobným talentom Marián Bango.

Mesto Krásno nad Kysucou oslávilo 18-te narodeniny od získania štatútu mesta a pri tejto príležitosti sa primátor mesta Jozef Grapa rozhodol obdarovať jedného “dospeláka“, ktorému zaplatí kurz vodičského preukazu skupiny B. Na revanš musel oslávenec zrealizovať nevšedný darček pre mesto v akejkoľvek podobe. Víťazkou sa stala slečna Nataša Pošteková, ktorá prisľúbila vyčistiť studničky U Drozda, U Gavlasa, Lazný potok a pri cyklotrase.

Srdečne gratulujeme a ďakujeme pánovi primátorovi za skvelý nápad a ešte krajší skutok, ktorým veríme, že inšpiroval aj ostatných k nápaditým činom pre mesto, alebo k jeho obyvateľom.

Popri oslavách nezabúdame ani na históriu, veď mesto je v tejto podobe aj vďaka tým, ktorí žili v historických osadách nad Krásnom, v údoliach a vo vrchoch, kde obhospodarovali polia, dobytok a vychovávali svoje deti v ťažkých životných podmienkach. Ľudia chodili do práce, do kostola, či do školy aj niekoľko kilometrov za každého počasia. Aj vďaka nim Krásno disponuje s výnimočným zázemím pre turistiku a môžeme spoznávať pôvodnú krásňanskú a kysuckú architektúru.

Niektorí poznajú osady z letných sv. omší, iní z rozprávania starých rodičov, ale veľa ľudí nepozná celý urbanistický skvost, ktorý sa tu nachádza. Práve preto sme vydali rozmermi síce malú, ale obsahom veľkú publikáciu o krásňanských osadách pod názvom Prechádzky osadami Krásna nad Kysucou, ktorá bola v nedeľu 1. septembra 2019 uvedená do života.

Symbolicky sa pokrstila lipovou halúzkou, vzhľadom k tomu, že v každej osade nájdeme lipu - symbol slovanskej vzájomnosti.

Svojráznym humorom a vtipom nás zabával populárny komik Ander z Košíc, ktorý už päťdesiať rokov rozdáva dobrú náladu.

Zlatým klincom programu osláv mesta a zároveň aj bodkou za ukončením letných prázdnin bolo vystúpenie slovenskej poprockovej skupiny Vidiek. Okrem ďalších zaznel aj jej prvý veľký hit Vidiečan.

Poďakovanie patrí všetkým účinkujúcim a zamestnancom, ktorí sa pričinili o hladký priebeh uplynulej akcie a Miške Martykánovej, ktorá nás sprevádzala moderátorským slovom.

Dúfame, že sa Vám podujatie páčilo a veríme, že sa naše mesto bude v budúcnosti rozrastať a zviditeľňovať iba v pozitívnom smere.

 

Photo by: E. Koprna

Galéria k článku