Mesto podporuje ekologický spôsob dopravy

Krásno nad Kysucou sa v poslednom období snaží rozvíjať veľa investičných iniciatív, ktoré zabezpečujú rozvoj a zlepšujú životné podmienky. Zároveň chceme súčasne s investičnou aktivitou podporovať ochranu životného prostredia a ekologické fungovanie nášho mesta.

Každoročne sa zlepšuje separácia odpadu k čomu prispelo v tomto roku rozdávanie kompostérov do domácností a v budúcom roku bude mesto v tejto myšlienke pokračovať, a to v podobe nákupu nádob na separáciu jednotlivých zložiek odpadu, ako aj v skrátení doby vývozu. Začneme rozširovať zberný dvor, rekonštruovať halu na zbernom dvore, zakúpime stroje na drtenie stavebného odpadu, zabezpečíme váhu určenú na zistenie presného množstva daného odpadu, ako aj implementovať ďalšie investície.

„Sme si vedomí, že každý pozitívny krok zlepší životné prostredie, čím prispejeme ku kvalitnému bývaniu, a preto mesto Krásno nad Kysucou využilo možnosť získať finančný príspevok z Environmentálneho fondu na nákup elektromobilu. Je to zároveň prvý elektromobil v samospráve na Kysuciach. Naše mesto sa tak stáva opäť lídrom presadzovania ekologického spôsobu dopravy“, uviedol primátor Jozef Grapa.

Elektromobil bude využívať vedenie mesta, zamestnanci mestského úradu pri vybavovaní všeobecnej agendy, ako sú stavebné konania, sociálne záležitosti, ale aj činnosti v meste, v rámci okresu, ako aj pri jednaní so štátnou alebo regionálnou samosprávou.

Automobil šetrí životné prostredie, ale aj finančné prostriedky na pohonné hmoty. Elektromobil je vyššej kategórie a dá sa naprogramovať tak, aby spustilo nabíjanie v čase prebytku elektrickej energie, ktorá je už vyrobená, ale nebola využitá počas nočného útlmu. Na pohonných hmotách počas najbližších 10 rokov mesto ušetrí tisícky eur, ktoré môže použiť na kultúrne, športové, či iné podujatia.

Tešíme sa, že naše mesto je opäť na čele a podľa ohlasov majú záujem aj ostatní predstavitelia ďalších samospráv. V prípade, ak bude vypísaná výzva z Environmentálneho fondu, plánujú na ňu reflektovať v podobe podania žiadosti a po schválení zakúpiť podobný elektromobil.

Galéria k článku