Krásno sa zapojilo do Európskeho týždňa mobility

Do Európskeho týždňa mobility, ktorý prebiehal od 16. do 22. septembra 2019, sa po prvýkrát zapojilo aj naše mesto.

Témou ročníka 2019 je Bezpečná chôdza a cyklistika so sloganom PREJDIME SA SPOLU! Tento rok počas ETM bol dôraz kladený na bezpečnú chôdzu a jazdu na bicykli ako aj na ich výhody pre zdravie, životné prostredie.

„Vzhľadom k tomu, že Krásno nad Kysucou disponuje unikátnou cyklotrasou, chceli sme motivovať občanov a žiakov, aby si zvolili udržateľný spôsob dopravy, ktorý im vyhovuje. Vybrať si mohli z viacerých alternatív ako je cyklistika, pešia chôdza, alebo mohli cestovať SAD dopravou, ktorá poskytla cestujúcim výrazné zľavy“, uviedol primátor mesta.

Cieľom kampane je znížiť emisie uhlíka v ovzduší, zlepšiť kvalitu života a urobiť z mestských častí príjemnejšie miesta pre život a prácu.

„Do ETM sa zapojili žiaci Strednej odbornej školy drevárska a stavebná, športovci zo Vzpieračského klubu, ktorí prišli na tréning po „vlastných“, alebo na bicykli, ale aj zamestnanci Mestského podniku, či Mestského úradu a široká verejnosť. V spolupráci s Mestskou políciou sme pripravili hodinu dopravnej výchovy pre žiakov Základnej školy Mládežnícka, na ktorej prostredníctvom zábavného kvízu policajti hravou formou vysvetľovali žiakom ako sa majú správať na ceste v pozícii chodca a cyklistu“ dodal Jozef Grapa.

Víkendové slnečné počasie nám skutočne prialo, a tak sa viacerí nadšenci vydali na turistiku po osadách mesta a využili posledné slnečné lúče na relax strávený v prírode.

22. september je už tradične Medzinárodným dňom áut, ktorý je vyvrcholením Európskeho týždňa mobility. Deň bez áut sa prvýkrát oslavoval v roku 2000. Uplynulú nedeľu prišli veriaci sláviť sv. omšu bez motorových vozidiel a vymenili ich za bicykle, vlastné nohy, prípadne autobusy MHD.

Všetkým, ktorí sa zapojili do kampane ETM ďakujeme, že ste podporili ekologickejší spôsob dopravy.

Galéria k článku