Hasiči oslávili svojho patróna sv. Floriána

Patrónom hasičov je sv. Florián. Píše sa, že bol dôjstojníkom rímskej armády. Zomrel mučeníckou smrťou. Je vzývaný ako ochranca pred ohňom alebo vodou, pred neúrodou, búrkou, ale aj suchom. Zobrazuje sa s džbánom v ruke hasiaci horiaci dom a v rukách má zástavu. Jeho sviatok pripadá na 4. mája.

Každoročne sa členovia Dobrovoľného hasičského zboru Krásno nad Kysucou stretávajú na sv. omši v kostole sv. Ondreja, aby oslávili svojho patróna v slávnostných uniformách. Slávnosť sv. Floriána je pre nich výnimočným. Dekan Marian Vojtek spomenul, že by sa na sv. Floriána mali obracať aj ako na ochráncu ich životov, ktoré často nasadzujú či už v boji so živlom alebo pri záchrane životov iných.

Hasiči svoj deň oslávili aj slávnostným obedom a spoločným posedením. Dobrovoľný hasičský zbor patrí k najstarším a najaktívnejším spolkom v meste. Ich história sa začala písať už v roku 1924. V poslednom období veľa zasahovali pri požiaroch, ktoré sa v období sucha rozmohli. Pomáhajú aj pri všetkých kultúrnych podujatiach, za čo im ďakujeme.

Dnes má hasičský zbor vyše 70 členov.

 

 

Autor: Ľ.P.

Galéria k článku